Hlavní obsah

Koruna strmě padá, je nejslabší za více než rok

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna dostává v posledních několika dne tvrdé rány pod pás. Ve středu totiž oslabila na nejnižší úroveň od listopadu 2007. Její kurz vůči euru spadl nad 27 korun. Podle analytiků je to kvůli špatným zprávám z ekonomiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Korunu na kolena srazila jak středeční data o tuzemském průmyslu. Ten podle listopadových statistik zažívá nejkrušnější chvilky v novodobé historii. Tuzemskou měnu navíc srazila i prohlášení některých členů bankovní rady České národní banky.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer Novinkám řekl, že podle viceguvernéra Miroslava Singera by česká ekonomika měla růst podle nejpesimističtější prognózy ČNB, tedy maximálně o půl procenta.

:. Vývoj kurzu eura vůči koruna v roce 2008. Graf: ČNB

"Já si myslím, že i to je dost optimistické číslo,“ komentoval analytik. Podle něj by ze slabé koruny mohli těžit exportéři. Z dlouhodobého hlediska se totiž očekává, že koruna bude oslabovat i nadále, a to až k hranici 27,50 Kč/EUR.

Ve středu odpoledne její kurz prolomil sedmadvacetikorunovou hranici, vůči dolaru byl pád měny také výrazný. Obchodovala se kolem 20,60 Kč/USD.

Koruna však není jediná, oslabují i středoevropské měny - polský zlotý a maďarský forint.

ČNB bude zřejmě snižovat sazby

Frayer upozornil, že současné výhledy tuzemského hospodářství tlačí na snižování úrokových sazeb. Člen bankovní rady ČNB Robert Holman uvedl, že centrální banka může opět zasáhnout agresivními kroky, tedy snížením hlavních úrokových sazeb. Od nich se následně odvíjí úročení soukromých bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám