Hlavní obsah

V ČR se loni vyrobilo víc aut, ale jen díky novým automobilkám

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen nepatrně více aut se v loňském roce vyrobilo v Česku. Statistika Sdružení automobilového průmyslu tak jen potvrzuje, že globální krize skutečně drtí toto odvětví. Produkce totiž vzrostla jen o jedno procento, a to díky novým automobilkám.

Článek

Loni se v tuzemsku vyrobilo celkem 947 372 silničních vozidel, přičemž největší část tvoří osobní vozy, kterých sjelo z výrobních pásů 939 600. Ještě na začátku podzimu však výrobci očekávali, že produkce přesáhne milionovou hranici.

"Nárůst výroby je dán zvýšením produkce v TPCA (v Kolíně) a listopadovým zahájením výroby ve firmě HMMC (Hyundai v Nošovicích),“ uvedlo sdružení.

Kolínská automobilka loni vyrobila o 15 811 aut více než v roce předešlém. Nošovice stačily do konce roku vyrobit přes 12 tisíc aut.

Sdružení dále uvedlo, že nákladních vozů bylo v Česku vyrobeno 2 726, což je pokles o necelých 14 procent. Nutné je dodat, že krizí byla zasažena i kopřivnická Tatra. Největší pokles byl u motocyklů, a to zhruba 27 procent. Z továren jich vyjelo 1 550.

Naopak dařilo se autobusům. Těch se vyrobilo o deset procent více (3 496).

Reklama

Související články

Škoda Auto po odstávce zahajuje výrobu

Výroba aut v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto bude po téměř měsíční vynucené odstávce znovu zahájena. První směna v tomto roce začne v noci z pondělí na...

Výběr článků

Načítám