Hlavní obsah

Některé pumpy náhle zdražily benzín rovnou o dvě koruny

PRAHA

Motoristé, kteří nyní tankují benzín Natural, mohou být u některých pump nepříjemně překvapeni. Po několika měsících poklesu se jeho cena nečekaně zvýšila až o dvě koruny za litr. Důvodem je podle analytiků krátkodobé zvýšení cen ropy před dvěma týdny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

U pump se výkyvy v cenách ropy projevují s odstupem.

Článek

"Ropa tou dobou stála více než 50 dolarů a v reakci na to vzrostly ceny benzínu i nafty na burze v Rotterdamu. Očekáváme, že prodejci promítnou zdražení do cen během tohoto týdne a benzín i nafta podraží o desítky haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Někde podražil natural o dvě koruny

Na některých místech už ale ceny vzrostly v úterý. Například v Pardubicích se cena benzínu nezvedla o avizované desítky haléřů, ale rovnou o koruny. Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 u čerpacích stanic OMV vyskočila v krajském městě v pravé poledne z dopoledních 22,30 na 24,30 koruny.

Podobně vzrostly ceny u čerpací stanice Benzina v Kraslicích na Sokolovsku nedaleko německých hranic. "V pondělí jsme ho prodávali za 22,50 koruny a od půlnoci už za 24,50,“ řekla v úterý Právu pracovnice benzínové pumpy.

O stejnou sumu navýšili Natural 95 i u OMV v Sokolově. "Pár hodin ho už prodáváme za 24,20,“ uvedla zaměstnankyně čerpací stanice.

Do dvou týdnů by se ale měly podle analytiků do cen pohonných hmot promítnout současné nižší ceny ropy a benzín i nafta by zase mohly zlevnit.

Ceny ropy znovu klesají

Ceny ropy na světových trzích pokračovaly i v úterý v poklesu. Barel (159 litrů) ropy West Texas Intermediate (WTI) klesl těsně ke 36 dolarům. Ropa je tak nejlevnější za poslední tři týdny.

Známky prohlubujících se hospodářských problémů nutí investory opouštět riskantnější investice, což jsou třeba komodity, jako je ropa, a místo toho se zaměřit na dluhopisy či jiné investiční nástroje s nízkým, ale stabilním výnosem.

Krátce před včerejším polednem se barel WTI prodával za 36,40 USD, proti pondělí se jeho cena snížila o více než jeden dolar. Jen za poslední týden se cena snížila téměř o 15 dolarů na barel. Severomořská ropa Brent zlevnila asi o 70 centů na 42,20 USD za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám