Hlavní obsah

Bush požádal Kongres o dalších 350 miliard dolarů pomoci

– WASHINGTON
Novinky, rei

Dosluhující americký prezident George Bush v pondělí požádal zákonodárce o uvolnění druhé poloviny částky vymezené na pomoc skomírající ekonomice. Učinil tak na žádost svého nástupce Baracka Obamy. Plán výdaje dalších 350 miliard dolarů (6,8 biliónu korun) má v Kongresu spoustu odpůrců.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Kritici se najdou v obou komorách Kongresu, hůře se ale bude pomoc prosazovat v Senátu. Přesto se však očekává její přijetí, případný zamítavý postoj by Bush vetoval.

George Bush na své poslední tiskové konferenci v pondělí řekl, že Kongres o uvolnění zbytku peněz z programu Tarp (Troubled Asset Relief Program) požádá, vyzve-li ho k tomu Obama. Ten tak později učinil. Podle pozorovatelů tak Bush dostál slibu pomoct Obamovi k co nejhladšímu převzetí úřadu.

Obama řekl, že o uvolnění peněz požádal po konzultaci se svými poradci. „Finanční systém zůstává i přes zotavení od září slabý,“ uvedl.

Sněmovna reprezentantů USA schválila vládní pomoc finančnímu sektoru ve výši 700 miliard dolarů loni v říjnu až ve druhém hlasování. Balíček měl jít zejména na dluhy finančních institucí. Ministerstvo financí už polovinu částky přerozdělilo.

Způsob přerozdělování kritizovalo nemálo činitelů, prezident Bush však plán pomoci hájil. „Trhy se začínají zvedat,“ řekl s tím, že on sám odsunul stranou své liberální postoje, když mu bylo řečeno, že USA hrozí větší krize než za velké deprese v třicátých letech. „Vím, že to tvrdě doléhá na obyčejné lidi. Vzali jsme peníze daňových poplatníků a dali je finančním ústavům na Wall Streetu. Wall Street se opil a my z toho máme kocovinu,“ připustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám