Hlavní obsah

Dodávky plynu mají být obnoveny už v úterý ráno

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Rusko v pondělí v Bruselu podepsalo dohodu o monitorovacích komisích ohledně dodávek plynu. Novinkám to potvrdil mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Dodávky plynu by měly být obnoveny v úterý ráno.

Článek

“Jsou tak naplněny všechny podmínky pro obnovení dodávek plynu do Evropy,“ řekl Novinkám Bartovský.

Dodávky plynu z Ruska do Evropy by mohly být obnoveny v úterý v 8:00 SEČ. Novinářům to řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs, jak uvedla agentura Reuters.

„Rusko oznámilo, že všechny podmínky byly splněny, a my očekáváme, že dodávky plynu budou obnoveny ráno,“ řekl Piebalgs.

Podle Bartovského Rusko na pondělním jednání v Bruselu podepsalo dohodu, kterou původně prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil v neděli za neplatnou. Vadilo mu, že Ukrajina si k dohodě dala svůj dodatek o tom, že neodebírala plyn, který jí nebyl určen.

Ukrajina pak v pondělí dopoledne dohodu znovu podepsala, tentokrát bez dodatku. Nyní dohodu potvrdilo i Rusko.

Na více než týden se táhnoucí spor o ruský plyn doplatilo několik zemí. Například Slovensko muselo před několika dny vyhlásit stav nouze, dokonce zvažuje zapojení odstavené jaderné elektrátrny Jaslovské Bohunice.

Historie větších výpadků ruského plynu:
3. - 11. března 1994 (devět dní)
Důvody: Gazprom citelně omezil dodávky plynu Bělorusku a Ukrajině kvůli dluhům těchto zemí vůči ruským plynařům. Rusko také tehdy obvinilo Ukrajinu, že neoprávněně odebírá plyn určený pro západní Evropu. Bělorusko poté část dluhu zaplatilo, dodávky na Ukrajinu byly obnoveny poté, co se Ukrajina zavázala postavit obytné domy pro zaměstnance ruského plynárenského průmyslu.
Rozsah omezení: Gazprom omezil dodávky plynu Ukrajině zhruba na 40 miliónů krychlových metrů denně, tedy přibližně na čtvrtinu obvyklého množství. Obdobně Moskva omezila i přísun plynu do Běloruska. Omezení dodávek se netýkalo větve plynovodu, kterou proudí ruský plyn na Slovensko a do Česka.
1.-4. ledna 2006 (čtyři dny)
Důvody: K zastavení dodávek Gazprom sáhl po neúspěšném jednání s Ukrajinou o zvýšení ceny za ruský plyn na západoevropskou úroveň. Krize skončila rámcovou dohodou mezi Ruskem a Ukrajinou o nových cenách. Analytici krizi tehdy částečně vysvětlovali zhoršením vztahů mezi oběma státy po takzvané "oranžové revoluci" na Ukrajině.
Rozsah omezení: Ukrajině Gazprom kohoutky uzavřel úplně, což narušilo zásobování většiny odběratelů ruského plynu ve střední a západní Evropě, protože Ukrajina čerpala plyn z tranzitu. Některé evropské země tehdy dostávaly až o 50 procent plynu méně než obvykle. Dodávky do ČR byly stabilní.
3.-5. března 2008 (tři dny)
Důvody: Gazprom omezil Ukrajině dodávky plynu, protože Kyjev dlužil za dodávky z roku 2007 a odebíral plyn bez dohody pro další rok.
Rozsah omezení: Ukrajině Gazprom dodávky snížil o 50 procent, tranzit do Evropy nebyl narušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám