Hlavní obsah

VIDEO: Dopravci hrozí, že ochromí Česko rozsáhlou stávkou

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zástupci 13 odborových centrál z oboru dopravy se v pondělí dohodli na časově neomezené stávce, která by měla zasáhnout veřejnou dopravu v Česku v nejbližších dnech. Stávka by měla ochromit celou republiku, jezdit nebude MHD ve městech, vlaky či meziměstské autobusy.

Článek

Odborářům se nelíbí záměr ministra financí Miroslava Kalouska, který chce zrušit některé zaměstnanecké výhody, například režijní jízdenky či stravenky.

"Konstatovali jsme, že ani po osobním jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem ze dne 9. ledna 2009 nebyl splněn zásadní požadavek, kterým mělo být písemné ujištění, že se od likvidace dosavadních daňových výjimek ustupuje,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Zahájení stávky odboráři oznámí v nejbližších dnech. "Stávka může začít zítra, pozítří, uvidíme," řekl ČTK prezident Federace strojvůdců Petr Čechák. Ve Federaci strojvůdců již údajně pracují stávkové výbory.

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se do stávky mohou připojit i zaměstnanci z dalších odvětví. "Nyní nelze předjímat rozsah stávky, máme jednoznačnou podporu dalších 32 odborových svazů," uvedl Pomajbík.

Stávkovat chtějí kvůli Kalouskovým škrtům

Dopravci jsou proti Kalouskově záměru zrušit desítky daňových výjimek a nahradit je takzvaným zaměstnaneckým paušálem. Ten bude podle ministra spravedlivější. O své pravdě se snažil Kalousek přesvědčit odboráře na páteční schůzce. Odbory však neuspokojil. "Vyčerpali jsme už všechny možnosti," stojí dále v prohlášení.

Stávky v dopravě (ČTK)

4. února 1997 - Začala stávka železničářů, která měla trvat 48 hodin. Stávka s požadavkem na odvolání vedení ČD, ale byla několikrát prodloužena a skončila až 8. února.

3. února 2003 - Stávka řidičů pražských tramvají organizovaná Federací řidičů tramvají. Protestující si chtěli vymoci odvolání ředitele DP a stejné podmínky, jako mají řidiči autobusů. Po policejním zásahu stávkovalo jen 30 procent.

21. června 2004 - Řidiči pražských autobusů měli na protest proti připravovanému zákonu o dopravě 20 minut stávkovat. Zúčastnilo se něco málo přes deset procent řidičů.

24. června 2008 - Hodinová výstražná stávka proti reformám pořádaná Českomoravskou konfederací odborových svazů. Podle Českých drah stálo zhruba 80 procent všech spojů, tedy asi tisíc vlaků. V mnoha městech nejezdila hromadná doprava.

Přesto je prý možné stále protest odvrátit, a to písemným prohlášením ministra financí či premiéra, že se benefity danit nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám