Hlavní obsah

VIDEO: Česká mise skončila, Rusko by mohlo plyn pustit večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV
Aktualizováno

Ukrajina podepsala dohodu s Ruskem a Evropskou unií, aby umožnila monitorování průtoku plynu přes její území z Ruska do Evropy. Na společné tiskové konferenci v Kyjevě to oznámili ukrajinská premiérka Julie Tymošenková a český předseda vlády Mirek Topolánek. Premiér po návratu do ČR oznámil, že česká diplomatická mise končí řada je teď na monitorovacích komisích, EU, které budou tok plynu kontrolovat.

Článek

Jakmile budou komise rozmístěny, Rusko dodávky plynu přes Ukrajinu obnoví, slíbil v sobotu odpoledne ruský premiér Vladimir Putin.

V podvečer zástupci Ruska a Ukrajiny převzali v Bruselu podepsané dokumenty, které rozmístění misí ustanovují.

Topolánek věří, že Evropské komisi se podaří rozmístit pozorovatele na hlavních místech přepravy plynu, a Rusko by kohouty mohlo pustit večer. Než plyn doteče do Evropy, bude trvat asi 36 hodin.

Topolánek se dohodl s Putimem o znovu spuštění dodávek plynu pro Evropu.

Předseda představenstva RWE Trangas Martin Herrmann, řekl, že Rusko by mohlo začít "otvírat kohoutky" v neděli kolem 20:00.

Ministr průmyslu Martin Říman v TV Prima řekl, že očekává, že dodávky budou obnoveny v pondělí ráno.

Pětihodinové jednání

Topolánek jednal s Putinem pět a půl hodiny. Premiér v České televizi řekl, že si nedokáže představit, že by Putin po tak dlouhém jednání smlouvu nedodržel a Rusko by plyn nepustilo.

Doplnil, že s Putinem mluvil i o smouvách a umístění radaru a také o Gaze.

"Naše pozice ohledně tranzitu (plynu přes Ukrajinu) je taková - uděláme to (obnovení dodávek) okamžitě po rozmístění mezinárodních pozorovatelů," prohlásil Putin po sobotní schůzce se svým českým protějškem.

Český premiér v Rusku zdůraznil, že "musíme udělat vše pro to, aby se podobná krize nemohla opakovat". Putin po jednání s Topolánkem prohlásil, že nynější krize kolem zásobování evropských zemí plynem svědčí o nutnosti diverzifikace cest ruského plynu do Evropy.

Řekl také, že jeho role byla v tom, aby obě země začaly jednat a Rusko spustilo dodávky. Spory Ukrajiny a Ruska o ceny a dluhy si tyto země musí řešit samy.

Rusko ukončilo transport plynu přes Ukrajinu ve středu, protože se domnívalo, že Ukrajinci spotřebovávali plyn, který je určen pro Evropu. Situace v některých zemích je kritická.

Bulharsko a Moldavsko jsou bez zásob plynu, Slovensko díky půjčkám ze zásob jiných zemí vydrží 15 dnů. Kvůli energetické krizi ale dnes slovenská vláda rozhodla spustit druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích, jehož činnost ukončila na Silvestra.

Přes Ukrajinu obvykle putuje do Evropy 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám