Hlavní obsah

Češi podepsali v Moskvě dohodu o kontrole dodávek plynu, míří zpět na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek se v sobotu v Moskvě sešel s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Ministr průmyslu Martin Říman po jednání podepsal s ruským vicepremiérem Igorem Sečinem dohodu o vytvoření kontrolního mechanismu, který umožní monitorování dodávek plynu z Ruska do Evropy. Topolánek před jednáním naznačil, že se nevrátí domů, dokud se nepodaří dodávky ruského plynu do Evropy obnovit.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Český premiér Mirek Topolánek (vlevo) se zdraví s ruským ministerským předsedou Vladimirem Putinem při jednání v Moskvě.

Článek

Dodávky byly přerušené kvůli rusko-ukrajinskému sporu o platby, Topolánek proto již v pátek jednal s tamním prezidentem Viktorem Juščenkem. Ukrajina souhlasila, že povolí přítomnost ruských pozorovatelů v misích EU, které mají kontrolovat průtok plynu.

"Signalizoval jsem ukrajinskému vedení, že budu v regionu tak dlouho, dokud plyn nepoteče," prohlásil Topolánek při setkání s ruským premiérem.

"Dokázali jste nemožné," reagoval podle agentury ITAR-TASS na výsledek jednání s Ukrajinou v sobotu Putin. Poděkoval českému premiérovi za operativnost, s jakou problém řeší.

Topolánek míří znovu na Ukrajinu

Topolánek ruskému premiérovi zopakoval, že EU nechce zasahovat do rusko-ukrajinského sporu, musí ale řešit dodávky plynu do Evropy. Upozornil, že některé evropské země, například Slovensko, mají kvůli dodávkám vážné problémy.

Přijíždím s návrhem, abychom začali rozmisťovat monitorovací týmy (sledující tranzit plynu do Evropy)," řekl Putinovi český premiér, který zároveň řekl, že další návrhy nechce přednášet před novináři. Putin poděkoval českému protějšku za operativnost, s jakou se chopil řešení problému.

Po podpisu dohody s ruskou stranou, zamířil český premiér delegací zpět do Kyjeva, kde předloží materiál k podpisu prezidentu Juščenkovi.

Ve stejné době, kdy Topolánek jednal v Moskvě s Putinem, prohlásil slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek, že se v 15. hodin setkají v Kyjevě hlavní dispečeři přenosových soustav, aby dohodli postup, kterým by se ruský plyn dostal co nejrychleji do zemí západní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám