Hlavní obsah

Čerpání plynu ze zásobníků na Moravě jede naplno

Právo, Bedřich Novotný, Milan Vojtek
PŘEROV

Morava ukrývá zásoby plynu pro velkou část Česka. Nejstarší a také nejmenší podzemní zásobník je v přírodní rezervaci v Lobodicích na Přerovsku, na jihu Moravy se zase využívají bývalá ložiska plynu. Zásobník plynu v Lobodicích na Přerovsku má své objekty rozházené po obou březích původních meandrů řeky Moravy a Malé Bečvy v rozsáhlém lužním lese.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zásobník plynu v Lobodicích na Přerovsku vypadá nečinně. Jeho čerpadla však jedou naplno.

Článek

Vybudování tohoto českého jediného zásobníku aquiferového typu umožnilo nalezení vhodné přírodní horninové struktury. Plyn se tady skladuje v prostoru, kde původně byla voda, která byla vytlačena do nižších půdních vrstev.

Zásobník je v provozu od roku 1965, kdy sloužil pro uskladňování přebytků koksárenského plynu z Ostravska.

Z Ruska přes jižní Moravu

Více než kilometr pod zemským povrchem ukrývá na jihu Moravy několik bývalých ložisek plynu zásoby paliva, které slouží pro dorovnání spotřeby u nás právě v případech, jako je nynější nedostatek plynu.

Zemní plyn z Ruska vstupuje do Česka ze Slovenska v předávací stanici u Lanžhota na Břeclavsku. Jeho dalšímu proudění do vnitrozemí a Evropy pomáhá kompresní stanice plynu u několik kilometrů vzdálených Hrušek. Tam je první ze zásobníků společnosti RWE Transgas. Jedná se o vytěžené ložisko zemního plynu, které bylo uzpůsobeno k novému účelu. Svůj zásobník má i společnost Moravské naftove doly.

Rezervoár u Dolních Bojanovic má celkovou kapacitu 576 miliónů kubických metrů plynu a podzemní zásobník Uhřice dalších 180 miliónů kubických metrů.

Zajištění zásobování zemním plynem v Česku se daří jen díky maximální možné těžbě z podzemních zásobníků. Doplňují se tak zahraniční dodávky plynovodem severní cestou. Šest největších zásobníků plynu provozuje společnost RWE Gas Storage. Denní spotřeba zemního plynu se v celé republice pohybuje kolem 50 miliónů metrů krychlových.

Zemní plyn

Česká republika nedisponuje výraznými ložisky zemního plynu. Jen na jižní Moravě jsou menší ložiska, která umožňují vytěžit pouze do 100 miliónů m3 plynu ročně, což je zhruba jedno procento celkové spotřeby. Česko je tak závislé na dodávkách plynu, a to z Ruska a Norska.

Avšak kvůli nízkým teplotám bylo v pátek spotřebováno ještě o dva milióny kubíků plynu více. „Využíváme celkem tři různé technologie podzemního ukládání plynu – čtyři plynová ložiska, aquifer a skalní kavernu. Tyto zdroje jsou sloučeny do jednoho virtuálního zásobníku plynu s celkovou kapacitou 2,321 miliardy metrů krychlových. Těžební výkon 35,7 miliónu kubíků zemního plynu za den je nyní na maximu,“ vysvětlila Simona Hladíková z tiskového odboru společnosti RWE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám