Hlavní obsah

Ukrajina kývla na ruské pozorovatele, Topolánek poletí dál jednat do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV
Aktualizováno

Premiér a šéf Rady EU Mirek Topolánek, který v pátek jednal o obnovení dodávek plynu na Ukrajině, v noci odletěl pokračovat v jednáních do Moskvy. V pátek večer po schůzce s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou řekl, že Ukrajina souhlasí s přítomností ruských pozorovatelů v misích EU.

Foto: Reuters

Premiér Mirek Topolánek se zdraví s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou na kyjevském letišti.

Článek

Mise jsou jednou z podmínek Ruska, aby znovu obnovilo dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu. Topolánek se na nich už ve čtvrtek dohodl s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Právě přítomnost ruských pozorovatelů byla jedním z problémů.

Podle Topolánka i Rusko souhlasí s ukrajinskými pozorovateli ve svých zařízeních. Jakmile budou pozorovatelé na místech, je Rusko ochotné dodávky plynu znovu pustit.

Topolánek má ještě v pátek v noci letět do Mosky a v sobotu se s Putinem setkat. Schůzku si politici domluvili po telefonu.

Evropská unie už komise v pátek dopoledne vyslala skupiny pozorovatelů na všechna relevantní místa dodavatelského toku plynu z Ruska na Ukrajinu

Dodávky plynu z Ruska se začaly omezovat na začátku týdne, od úterní noci neteče z východu vůbec žádný plyn. Česko čerpá se zásob a část dodávek má z Norska. Například Slovensko je ale na dodávkách přes Ukrajinu zcela závislé. Země už požádala velké firmy, aby odběry plynu omezily. V pátek Topolánek oznámil, že Česko Slovensku poskytne čtyři milióny kubických metrů plynu. Denní spotřeba na Slovensku je asi 30 miliónů kubíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám