Hlavní obsah

Evropu nejvíce ohrožují zabijáčtí slimáci, emise či úbytek ryb

Právo, lh
PRAHA

Evropské životní prostředí čelí invazi zabijáckých slimáků a dalších nepůvodních druhů. Biologickou rozmanitost na kontinentu ovšem ohrožuje také nadměrný rybolov a nedostatek vody.

Článek

Uvádí to výroční zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) pro letošní rok upozorňující na problémy, jež bezprostředně ohrožují životní prostředí. Za předsednickou zemi EU ji v pátek v Praze představil ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), za EEA její výkonná ředitelka Jacqueline McGladeová.

„Tento rok je pro lidstvo klíčový. V Kodani proběhne diskuse o postkjótském balíčku omezujícím dále produkci skleníkových plynů. Důsledky změn klimatu už vidíme kolem sebe, proto jsem do zprávy zařadili i příběhy obyčejných lidí. Právě oni musejí chtít situaci řešit, ne jen politici,“ řekla v Praze McGladeová.

Podle studie nazvané Signály EEA 2009 představují další rizika pro Evropu probíhající globální klimatické změny a škodlivé částice v ovzduší. Jisté obavy vyvolává rovněž rozmach tzv. bioenergie ­ konkrétně vhodná volba plodin, z níž se energie vyrábí.

Špatné kroky v této oblasti by mohly spustit problémy jinde ve světě, varuje zpráva. Konstatuje navíc, že EU by měla v rámci zlepšení životního prostředí reformovat i svou zemědělskou politiku a řešit mezinárodní zásilky odpadu putující často napříč planetou.

Číňan se živí tříděním odpadu z londýnských popelnic

Studie vedle popisů problémů a doplňujících dat nabízí příběhy lidí. Letos to jsou například Turek z Istanbulu, kterému kvůli suchu neteče doma z kohoutku pravidelně voda, nebo Číňan živící se tříděním odpadu z londýnských popelnic, který doputoval až do recyklačního závodu v deltě čínské Perlové řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám