Hlavní obsah

Česko rozhodlo o pomoci Slovákům, pošle jim plyn

PRAHA
Aktualizováno

Česká republika pomůže Slovensku dodávkami zemního plynu. Do země pošle čtyři milióny metrů kubických zemního plynu, oznámil v pátek na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek bez bližších informací.

Článek

"Společnost RWE Transgas má na slovenském území jeden podzemní zásobník plynu pro české zákazníky. My se toho plynu, který každý den proudí do České republiky v objemu asi čtyř miliónů kubíků, vzdáme ve prospěch Slovenska v tom množství čtyř miliónů kubíků, což je asi 15 procent slovenské spotřeby. V těchto hodinách se to rozjede," řekl ministr průmyslu Martin Říman na Rádiu Česko.

"Místo toho si stáhneme plyn, který je na česko-německých hranicích, nejde ale protlačit na Slovensko, tak ho použijeme my," dodal Říman.

Podle slovenského ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka by Slovensko mohlo získat od evropských zemí denně osm až deset miliónů metrů kubických plynu, kterými by kompenzovalo zastavení dodávek z Ruska. Je však ještě potřebné vyřešit způsob, jakým plyn do slovenské distribuční sítě přepravit. Z vlastních zásobníků země dokáže pokrýt jen část odběru, velké podniky proto musely omezit svoji spotřebu na minimum.

Slováci už nedostatek plynu pociťují

Podle Českého rozhlasu Radiožurnál desetitisícům lidí na Slovensku už výpadek plynu sáhl do peněženek, protože si museli brát nucenou dovolenou. Továrny zastavily výrobu. Například doma zůstává 2,5 tisíce zaměstnanců firmy Matador či čtyři tisíce dělníků železáren v Košicích, platy jim klesají o poměrnou část a přicházejí o prémie.

Zaměstnanec slovenských plynáren čistí namrzlé sklo měřáku, který ukazuje nulový tlak plynu.foto: Reuters/Laszlo Balogh

Podobně situaci s výpadky zemního plynu řeší i další evropské země. Například maďarská energetická společnost MOL uvedla, že dnes poskytne Srbsku dva milióny metrů krychlových plynu z vlastních zdrojů. Dalších 2,7 miliónu metrů krychlových plynu získá Srbsko od firmy E.ON Ruhrgas. Maďarsko začalo dodávat plyn sousední zemi ve čtvrtek, aby zmírnilo negativní vliv výpadku dodávek z Ruska.

Slováci mají zásob dost, řeší ale problém s transportem

Slovensko podle posledních informací má dostatek plynu v zásobnících, problémem je však jeho transport. Podle deníku Pravda má země 1,9 miliardy kubíků plynu, ale jak již varoval ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek, hrozí kolaps transportu.

Ministr také dovysvětlil předešlé zprávy o tom, že zásoby vystačí Slovensku jen na deset dní. Po tuto dobu totiž je stát schopen zajistit dodávky na celém území, poté ještě nějaké zásoby mít bude, ale plyn se nedostane ke všem zákazníkům. Výpadek by hrozil nejvíce východu země, zejména kvůli špatnému tlaku v trubkách.

Dalším problémem je státem nařízená regulace. Podle Jahnátka totiž mnoho podniků omezení spotřeby nedodržuje. „Došlo k určitému zlepšení, ale ještě nejsme na požadované úrovni,“ citovala Pravda ministra.

Reklama

Výběr článků

Načítám