Hlavní obsah

Klaus vidí lék na problémy s plynem v jaderné energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus po čtvrtečním setkání s polským protějškem Lechem Kaczyńským prohlásil, že řešením energetických problémů Evropy je vzestup jaderné energetiky. Zároveň však předpokládá, že současný rusko-ukrajinský spor o dodávky plynu bude vyřešen během několika dní.

Článek

Klaus se zapojil do diplomatických úsilí při vyjednávání o obnovení dodávek plynu z Ruska do Evropy setkáním s ruským velvyslancem v ČR Alexejem Fedotovem. Telefonicky se také spojil s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem.

Spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co ruská plynárenská firma Gazprom přestala na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodla na nové smlouvě s novými cenami. Bez ruského plynu tak je řada zemí Evropské unie. Dotčené země prozatím čerpají plyn ze zásobníků a vyjednávají o zvýšení dodávek jinými cestami. Nejhůře je na tom Balkán, kde jsou desítky tisíc lidí bez tepla, situace je vážná i na Slovensku, které uvažuje o znovuzprovoznění odstavené jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.

Kaczyński: předsednictví EU Čechům závidíme

Polský prezident považuje předsednictví EU za obrovskou příležitost pro Českou republiku a věří, že české předsednictví bude úspěšné. Každá země, která stojí v čele EU, se podle Kaczyńského stává velmocí a záleží jen na ní, jak tuto možnost využije. "Velmi závidíme České republice toto předsednictví," dodal polský prezident.

Reklama

Související články

Srbové a Bulhaři už mrznou, chybí jim plyn

Balkánské země, které jsou až stoprocentně závislé na dodávkách ruského plynu, jsou možným předobrazem, co by se za několik týdnů stalo i v ČR, kdyby nebyly...

Výběr článků

Načítám