Hlavní obsah

Slovensku hrozí kolaps, podniky nedodržují regulaci odběru plynu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Velké slovenské firmy neomezily v dostatečné míře odběr zemního plynu, jak jim nařídila vláda. "Pokud podniky nezmění svůj přístup, Slovensku hrozí do deseti dní kolaps celé energetické soustavy," upozornil ve čtvrtek slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Po zavedení regulačního stupně číslo osm klesla na Slovensku spotřeba plynu o 1,3 miliónu metrů krychlových místo předpokládaných 4,3 miliónu.

"Pokud bude tento trend pokračovat, podniky ohrožují nejen sebe, ale za pár dní systém zkolabuje a budou ohroženy dodávky domácnostem, školám a nemocnicím," uvedl zjevně rozčilený ministr.

Slováci zřejmě zprovozní odstavenou jadernou elektrárnu 

Slovenský premiér Robert Fico nevyloučil, že jeho země opětovně spustí do provozu druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Slovensko muselo odstavit druhý blok koncem roku 2008 na základě závazku, který dalo při vstupu do Evropské unie. První blok byl odstaven koncem roku 2006.

"Vládnímu kabinetu tento krok doporučil krizový štáb, pokud se do 48 hodin nebudou obnoveny dodávky plynu z Ruska," uvedl Jahnátek. "Beru na sebe veškerou odpovědnost za tento krok," dodal Fico, který se zúčastnil zasedání krizového štábu.

Ve čtvrtek přerušily výrobu automobilky KIA u Žiliny a PSA Peugeot/Citroen u Trnavy. Bratislavský závod Volkswagenu má od pondělí celozávodní dovolenou. Výrobu omezuje také hutnický gigant U.S.Steel Košice a bratislavská rafinerie Slovnaft.

Reklama

Výběr článků

Načítám