Hlavní obsah

Británie sáhla na dno, má nejnižší úroky v historii

Novinky, toh

Britové se snaží vzdorovat globální finanční krizi, seč mohou, proto snížili hlavní úrokové sazby na nejnižší úroveň v historii. Bank Of England stanovila sazby na 1,5 procentního bodu. Ve čtvrtek o tom informovala BBC.

Foto: Robert Bodman, Reuters

Sídlo Bank of England

Článek

Bank of England byla založena v roce 1694, úrokové sazby tak klesly nejníže za 315 let. Za uplynulý rok banka snižovala sazby pětkrát, a to z pěti procent. Podle odborníků by další snižování sazeb mohlo ještě přijít.

"Centrální bankéři nemají jinou možnost než snižovat sazby a uvolňovat tak měnové podmínky. Nízké sazby mohou pomoci postavit britskou ekonomku, která skomírá v recesi, opět na nohy,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Podle něj je na tom Británie nyní hůře než eurozóna, tedy země platící eurem. Evropská centrální banka má totiž hlavní úrokové sazby na 2,5 procentech.

:. Vývoj kurzu libry vůči koruně v roce 2008. Graf: ČNB

Kurz libry na zásah centrálních bankéřů paradoxně zareagoval posílením. Přitom v předešlých týdnech libra výrazně oslabovala, její kurz se téměř dostal na úroveň jednotné evropské měny.

Ve čtvrtek odpoledne se libra vůči koruně obchodovala kolem 29,40 Kč/GBP.

Reklama

Výběr článků

Načítám