Hlavní obsah

Topolánek představil svých "deset statečných" na boj s krizí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zlepšit vyhlídky tuzemské ekonomiky či zlepšit zaměstnanost bude úkolem Ekonomické rady vlády. Premiér Mirek Topolánek totiž ve čtvrtek představil desítku odborníků, kteří se budou muset poprat s dopady současné globální krize na české hospodářství.

Článek

Jak Topolánek poznamenal, v radě jsou odborníci na tuzemský byznys, bankovní sektor či z univerzitní sféry. Mezi jmenovanými jsou Jiří Rusnok, Jiří Schwarz, Martin Jahn, Pavel Kohout, Tomáš Sedláček, Michal Mejstřík, Miroslav Zámečník, Vladimír Dlouhý, Jiří Kunert a Jiří Weigl.

K čemu je Národní ekonomická rada?
Radu bude tvořit deset odborníků, které si premiér Mirek Topolánek vybral, aby mu pomohli s řešením problémů v současné globální ekonomické krizi. Jedním z cílů rady bude příprava Národního krizového plánu. Topolánek chtěl původně zřídit post vicepremiéra pro ekonomiku, nakonec se však rozhodl pro širší uskupení odborníků (v jeho čele bude on sám).

Doba trvání rady není nijak specifikována. Podle Topolánka není vyloučeno, že rada bude fungovat jen po tu dobu, co současná vláda, či jen do toho okamžiku, kdy bude zapotřebí řešit problémy s ekonomickou krizí.

Premiér na tiskové konferenci ani blíže neuvedl první úkoly rady. Prý to vychází z obsazení jednotlivých členů. Lze se tak domnívat, že prioritou bude bankovní sektor či automobilový průmysl, který je krizí zasažen nejvíce.

Vizitky členů Národní ekonomické rady vyjma premiéra (ČTK):
Vladimír Dlouhý (55) - Poradce americké investiční banky Goldman Sachs. Působil jako ekonomický ministr ve federální vládě v letech 1989 až 1992, poté byl pět let ministrem průmyslu a obchodu ČR.
Martin Jahn (38) - Prezident Sdružení automobilového průmyslu, generální ředitel společnosti Volkswagen Group v Rusku. Od srpna 2004 do prosince 2005 byl jako nestraník místopředsedou vlády ČR pro ekonomiku.
Pavel Kohout (41) - Ekonom a ekonomický publicista, ředitel pro strategii společnosti Partners, která se zabývá finančním poradenstvím. Pracoval jako ekonomický analytik pro řadu firem (PPF, ING) či jako poradce ministrů financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vlastimila Tlustého (ODS). Není členem žádné politické strany.
Jiří Kunert (55) - Prezident České bankovní asociace a generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic (vznikla sloučením Živnostenské banky a HVB Bank).
Michal Mejstřík (56) - Ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, šéf poradenské společnosti EEIP.
Jiří Rusnok (48) - Prezident Asociace penzijních fondů, bývalý ministr financí (duben 2001 až červenec 2002) a průmyslu a obchodu (července 2002 až březen 2003).
Tomáš Sedláček (31) - Hlavní makroekonomický stratég ČSOB, uvažuje se o něm jako o možném ministru financí. Odborný časopis Yale Economic Review ho zařadil mezi pět největších ekonomických talentů světa. V letech 2001 až 2003 byl ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla, v letech 2004 až 2006 radil i ministru financí Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). V ČSOB pracuje od roku 2006, přednáší i na FSV UK.
Jiří Schwarz (48) - Děkan Národohospodářské fakulty VŠE (od roku 2003) a předseda akademické rady Liberálního institutu. V 90. letech stál také za zrodem dvou investičních společností, působil i v českém a evropském sdružení investičních fondů a společností.
Jiří Weigl (50) - Od roku 2003 vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Mezi nejbližší spolupracovníky Václava Klause patří již od začátku 90. let. V 90. letech byl členem dozorčích rad Fondu národního majetku a Investiční a Poštovní banky (IPB). V IPB byl také vrchním ředitelem pro strategii a řízení.
Miroslav Zámečník (46) - Ekonomický konzultant. V minulosti působil jako poradce Václava Klause na ministerstvu financí (1990-1991) nebo ředitel Centra pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta republiky (1991-1993). V letech 1994 až 1998 byl zástupcem ČR ve Světové bance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám