Hlavní obsah

Česká auta nejdou na odbyt, obchod zažil největší propad od roku 1994

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Zahraničnímu obchodu se podle předpokladů stále nedaří, listopadová bilance skončila schodkem 0,5 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 13 miliard korun. Podle Českého statistického úřadu je za špatným výsledkem zejména krize v autoprůmyslu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

„Nepříznivé saldo ovlivnil hlavně pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 8,3 miliardy korun,“ uvedli statistici.

Výsledek listopadové bilance je v meziročním srovnání nejhorší od roku 1994.

„Česká ekonomika tak již plně pociťuje recesi v eurozóně. Podruhé v řadě byl zaznamenán schodek, což ukazuje, že zlepšující se trend v bilanci zahraničního obchodu je za námi a od posledního čtvrtletí loňského roku byl odstartován zhoršující se trend,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle předběžných údajů klesl v listopadu meziročně v běžných cenách vývoz o 18 % a dovoz o 13,2 %. Kromě krize v autoprůmyslu působil na výsledek nepříznivě také obchod s minerálními palivy, když se jeho deficit prohloubil o 2,4 miliardy korun.

Negativně se také vyvíjel přebytek v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím, který klesl o 2,3 miliardy korun. Dále klesl přebytek obchodu s polotovary a materiály o 1,1 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu se surovinami o 1,3 miliardy korun.

Výhledy pro ekonomiku nejsou příznivé

„Data ukazují, že česká ekonomika je skutečně ve fázi výrazného zpomalování hospodářského růstu. Klesají exporty, a tedy i výroba, roste nezaměstnanost, klesá inflace. Úrokové sazby půjdou dále dolů. Podle našeho názoru sníží ČNB sazby na počátku února o tři čtvrtiny procentního bodu, koruna by měla oslabovat,“ komentoval výhled tuzemské ekonomiky Vejmělek.

Reklama

Výběr článků

Načítám