Hlavní obsah

Poštovní služby budou možná fungovat i v obchodech

Právo, Jiří Novotný

O motorizované doručování, jímž by Česká pošta (ČP) chtěla nahradit své kamenné pobočky v některých malých obcích, není mezi obyvateli příliš velký zájem. Vyplývá to z průzkumu mezi starosty těchto obcí. Větší šanci na úspěch má záměr zřizovat poštovní přepážky v obchodech.

Článek

Proti tomu, že by se poštovny mohly umísťovat přímo do obchodů, není ani Svaz měst a obcí. Podle jeho místopředsedy Josefa Bezdíčka by se díky tomu mohly udržet i mnohé prodejny, které příliš neprosperují a hrozí jim zánik.

Motorizované doručování testovala ČP v posledních dvou loňských měsících, a teď poznatky vyhodnocuje. „Analýza by měla být hotova do konce ledna a pak se rozhodneme o dalších krocích,“ řekl ČTK mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Například starosta Babylonu na Domažlicku Miroslav Pazdera tvrdí, že konec zdejší kamenné pošty by snížil bonitu celé obce. „Chceme sem nalákat turisty na vzdušné lázně, a přitom jim snižujeme nabídku služeb. Motorizované doručovatelky, které u nás ČP zkoušela, nikdo nevyužíval, protože většinou přijížděly, když lidé byli v práci,“ uvedl Pazdera. Babylon by naopak akceptoval návrh na poštovnu. „Dali bychom do ní našeho člověka a České poště bychom účtovali za služby,“ prohlásil Pazdera.

V podstatě jde o využití tzv. franšízingu, kdy by Česká pošta zájemce o takové podnikání vyškolila a pomohla by jim s poštovními službami začít. „Zájem o franšízing skutečně testujeme. Bude se ale ještě muset přesně stanovit, a zřejmě také projednat s Českým telekomunikačním úřadem, jaký komplex poštovních služeb bude moci externí subjekt poskytovat,“ připomněl Mravinac.

Do poloviny roku se pošty rušit nebudou

Na dotažení těchto záměrů ještě nějaký čas zbývá. Svaz měst a obcí má totiž příslib od ministra vnitra Ivana Langra (ODS), že do poloviny letošního roku se žádné pošty rušit nebudou. V současné době má Česká pošta celkem 3387 poboček.

Zaměstnává 36 741 lidí, o 1366 méně než před rokem, když propouštěni byli hlavně administrativní zaměstnanci. Nejpozději v červnu se má státní podnik ČP přeměnit na akciovou společnost. Vyplývá to z návrhu transformačního projektu, který vypracovalo ministerstvo vnitra. Prodej pošty strategickému investorovi se však zatím nechystá.

„Česká pošta by neměla být vnímána jako klasický obchodní podnik, ale spíše jako strategický, podobně jako elektrárenská společnost ČEZ,“ řekl už dříve Právu Langer. Jak ujistil, i po transformaci pošty na akciovku bude vláda držet její akcie, a to až do doby, než se rozhodne o dalších krocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám