Hlavní obsah

VIDEO: Do Česka už neproudí žádný ruský plyn přes Ukrajinu

• Aktualizováno
Novinky, toh, ivi

Evropa čelí vážné krizi v dodávkách plynu z východu. V noci byly zcela zastaveny dodávky plynu z Ruska do ČR a dalších evropských zemí. Například Slovensko již v úterý vyhlásilo stav nouze. Mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský Novinkám potvrdil, že společnost vyjednala zvýšení dodávek plynu severní cestou. Zastavení dodávek by nemělo mít dopad na české odběratele.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

"Aktuální dodávky jsou větší než množství zemního plynu, které jsme dostávali v úterý tranzitní cestou z východu. V současné době se nám daří pokrývat spotřebu v ČR, která se pohybuje kolem 50 miliónů metrů krychlových denně," uvedl Chalupský.

"Nepředpokládáme, že by tato situace měla mít dopad na naše odběratele v České republice," dodal. Žádná zvláštní opatření společnost podle něj proto nechystá.

Čtěte také

Transgas nyní zásobuje Českou republiku dodávkami z Norska a zásobami zemního plynu v podzemních zásobnících, uvedla společnost v tiskovém prohlášení. "Zároveň se nám podařilo ve spolupráci s koncernem RWE zajistit větší dodávky zemního plynu. Ty proudí do České republiky severní cestou společně s norským plynem a plně kompenzují vzniklou situaci," dodala firma.

Ruský velvyslanec hovoří o omezení dodávek plynu. zdroj: TV Prima

Ruský velvyslanec hovoří o omezení dodávek plynu. zdroj: TV Prima

Bez dodávek plynu je více evropských zemí

S potížemi v důsledku nižších nebo žádných dodávek plynu se potýká řada evropských zemí. V úterý se zcela bez dodávek ocitl Balkán, Slovensko vyhlásilo nouzový stav. Na Slovensku mohou s nižším odběrem pravděpodobně počítat velcí klienti. Domácností, nemocnic a škol se regulace dotknout nemá.

Podle televize TA3 musela hutnická společnost U. S. Steel Košice ve středu pro nedostatek plynu zastavit výrobu. Výroba má být zastavena na sedm dní.

Slovensko pošle protestní nótu do Moskvy i do Kyjeva. "Požádáme je, aby si urychleně vyřešili svůj komerční spor a nebrali členské státy Evropské unie jako rukojmí," zdůraznil slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Podle BBC se bez plynu ocitla například Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko či Makedonie. Srbsko již oznámilo, že je v kritické situaci. Rakousko a Itálie dostávají podle serveru BBC pouze deset procent dodávek.

Turecko zvažuje nabídku Íránu, že bude plyn odebírat od něj. Energetické firmy v Německu varovaly, že největší evropská ekonomika se může potýkat s nedostatkem plynu.

Spor Ukrajiny s Ruskem

Důvodem krize je spor Ukrajiny s Ruskem. Ukrajina údajně nechce přistoupit na nové obchodní podmínky a platit za ruský plyn tržní ceny. Šéf ukrajinského Naftogazu Oleh Dubyna bude o situaci ve čtvrtek jednat s šéfem Gazpromu Alexejem Millerem.

Zemní plyn

Česká republika nedisponuje výraznými ložisky zemního plynu. Jen na jižní Moravě jsou menší ložiska, která umožňují vytěžit pouze do 100 miliónů m3 plynu ročně, což je zhruba jedno procento celkové spotřeby. Česko je tak závislé na dodávkách plynu, a to z Ruska a Norska.

Nynější spor není první, který mezi sebou obě země mají. Podobná situace nastala před třemi lety, tehdy ale byla Česká republika problémů prakticky ušetřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám