Hlavní obsah

Euro zdražilo Slovákům potraviny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle aktuálních šetření statistického úřadu SR v úvodu ledna zdražila na Slovensku většina vybraných potravin. Naopak obchodníci tvrdí, že obavy z růstu cen potravin po zavedení eura se na Slovensku zatím nenaplnily.

Článek

Statistici zaznamenali výraznější růst cen některých masných a mléčných výrobků, stouply ceny rýže, salámů, některých druhů sýrů, jablek či brambor. „Ze 73 druhů zboží stouply ceny u 32 položek, nezměnily se v 16 případech a v 25 případech klesly,“ uvedl statistický úřad.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavol Konštiak uvedl, že se „nedá očekávat snížení cen potravin, ale nedojde ani k růstu cen“. Některé obchodní řetězce se prý rozhodly při přechodu na euro zaokrouhlovat ceny zboží směrem dolů.

„Ceny jsme přepočítali ve prospěch spotřebitele,“ uvedl mluvčí Kauflandu Martin Gärtner pro deník Pravda a slíbil zmrazení cen 13 tisíc položek včetně potravin. Rovněž Lidl a Hypernova informují o zaokrouhlování směrem dolů. „Jde o největší jednorázovou slevu v historii,“ uvedla mluvčí Lidlu Sandra Kipeťová.

Menší nedostatky zaznamenala inspekce u 16 % obchodníků, což je na úrovni předešlého období. Počet lidí, kteří platí novou měnou, se každým dnem zvyšuje. První den duálního oběhu platilo eury jen procento Slováků, druhý den to bylo už sedm, další den až 18 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám