Hlavní obsah

Novoborský Crystalex po 41 letech zastavuje výrobu

Právo, Jaroslav Švehla

Nepříjemnou zprávu se v pondělí dozvědělo sedmnáct set zaměstnanců sklářského podniku Crystalex v Novém Boru na Českolipsku, který patří do skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Sklářský gigant kvůli nedostatku peněz zcela zastavuje výrobu. Po 41 letech v novoborských sklárnách vyhasnou pece.

Článek

Po zastavení výroby ve sklárnách Bohemia v Poděbradech a Světlé nad Sázavou na konci loňského roku jde o nejtvrdší ortel nad tradiční výrobou skla v Česku. Tříměsíční moratorium zajišťující dodávky surovin a energií pro výrobu insolventní společnosti skončilo a banky, které mají u společnosti obrovské pohledávky, odčerpaly z novoborské sklárny veškeré finanční prostředky, tedy i peníze na mzdy jeho 1730 zaměstnanců.

Peníze vybrali věřitelé

„Před koncem roku jsem byl ubezpečen, že výplaty za prosinec budou našim pracovníkům vyplaceny i po ukončení moratoria, ale na Silvestra jsem se dozvěděl, že věřitelské banky vybraly z účtu Crystalexu 26 miliónů korun,“ prozradil odborářský předák novoborského Crystalexu František Kuric a dodal: „Takový postup věřitelů nechápu. Jistě by získali více peněz, pokud by neodčerpali veškeré provozní prostředky a konkurzem prošel fungující podnik, nikoliv zavřená sklárna s vyhaslými pecemi.“

V pondělí se vedení BCT pokoušelo s insolvenčním správcem a věřiteli dojednat podmínky, za kterých by sklářům byly mzdy vyplaceny a zachována výroba. Jednání však nebyla úspěšná. Na základě kroku bankovních věřitelů také rezignoval na post ředitele Crystalexu a. s. Martin Fait, který nastoupil do funkce v říjnu 2008.

„Bohužel se nepodařilo nalézt žádné legislativně přijatelné řešení. Pro společnost to znamená, že musí postupně zcela zastavit dosud fungující provozy,“ uvedl mluvčí společnosti BCT Karel Samec.

Problémy Crystalexu a mateřské BCT se dotknou i Skláren Kavalier, které zatím vyrábějí a peníze na svých účtech mají. Sklárny Kavalier ale přišly o část příjmů od BCT, jejíž prostředky odčerpaly banky, a tak musí prosincové mzdy vyplatit ve splátkách.

V Novém Boru tak během úterý zahájí vypouštění zbylých tří sklářských pecí a dvou navazujících linek, kde se doposud vyrábělo. Do práce budou chodit zaměstnanci profesí nutných pro údržbu. Ostatní zůstanou doma se 60 procenty mzdy.

Starosta Boru: Nejčernější obavy se naplnily

„Jak jednou vyhasnou pece, tak je úplný konec. Je hrozně nákladné je znovu uvést do provozu,“ řekl Právu posmutněle dlouholetý pracovník Crystalexu Jaroslav Rác. „Pracuji zde 25 let a teď budu muset jít na úřad práce,“ posteskl si Rác.

Hromadné propouštění hlavní závod Crystalex na Úřad práce v České Lípě zatím nenahlásil. „Pokoušíme se z firmy získat nějaké informace. Zatím víme pouze o stovce zaměstnanců, kterým minulý měsíc skončil pracovní poměr na dobu určitou,“ uvedla včera odpoledne mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám