Hlavní obsah

Bělorusko devalvovalo měnu, její kurz spadl o 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Běloruská centrální banka sáhla k výrazné devalvaci měny, jejíž kurz tak zaznamenal okamžitý pokles asi o 20 procent. Drastický krok by ale měl zajistit, že Minsku přestanou valem ubývat devizové rezervy. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kurz běloruského rublu vůči dolaru po devalvaci činí 2650 rublů za dolar.

Článek

Centrální banka sdělila, že smyslem devalvace je zvýšit konkurenční schopnost běloruské ekonomiky. Ta se totiž v poslední době potýká s dopady globální finanční krize a země již musela žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten jí tento týden vyhověl.

Devalvace měny byla také jednou z podmínek poskytnutí úvěru ve výši 2,5 miliardy dolarů (asi 48 miliard Kč), který MMF Bělorusku ve středu schválil. Bělorusko se po Maďarsku, Ukrajině a Lotyšsku stalo další zemí východní Evropy, která bude čerpat pomoc od měnového fondu.

Za posledních šest měsíců běloruská centrální banka vynaložila přibližně čtvrtinu svých zlatých a devizových rezerv, aby držela relativní stabilitu běloruského rublu k dolaru, euru a ruskému rublu. Objem svých rezerv ale banka odmítá zveřejnit.

Kurz běloruského rublu vůči dolaru po devalvaci činí 2650 rublů za dolar. Za jedno euro je třeba zaplatit 3703 rublů a za jeden ruský rubl 90,6 běloruského rublu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám