Hlavní obsah

Gazprom zastavil dodávky plynu pro Ukrajinu, do Evropy proudí dál

– KYJEV • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Financial Times

Ruský plynárenský koncern Gazprom ve čtvrtek dopoledne ukončil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli dluhu za dřívější dodávky. Podle agentury RIA Novosti jsou ukončeny dodávky v objemu 90 miliónů metrů krychlových, pokračuje však tranzit plynu do Evropy v objemu 300 miliónů krychlových metrů za den.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

Panují nicméně obavy, že rusko-ukrajinský spor může ohrozit i tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, jako se stalo v roce 2006.

Ruský plynárenský koncern Gazprom začal od čtvrtečního rána prudce krátit dodávky, posléze dodávky přerušil úplně. Stalo se tak poté, co vypršel dosavadní kontrakt a jednání o nové dohodě ztroskotala.

Podle agentury ITAR-TASS objem dodávek plynu pro Ukrajinu nejdříve klesl na čtvrtinu. "Pokud dříve ukrajinští odběratelé dostávali 1,6 miliónu kubíků, nyní je to 400 000," uvedl k původnímu snížení dodávek Alexej Olejničenko ze společnosti Gazprom-Transgaz. Pak se dodávka plynu zatavila úplně.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko a premiérka Julija Tymošenková ve společném prohlášení vyzvali Moskvu, aby nekrátila dodávky a pokračovala v jednáních o plynu. Navrhli také cenu plynu 201 dolarů za 1000 metrů krychlových při zvýšení poplatků za tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu na nejméně dva dolary za 1000 metrů krychlových a 100 kilometrů.

Šéf Gazpromu si během jednání stěžoval, že Ukrajina jednání zdržuje a má nereálné požadavky. Ukrajina odmítla nabídku ruského plynárenského gigantu Gazprom na nové ceny plynu pro rok 2009. Gazprom navrhoval cenu zvýšit z nynějších 179 dolarů na 250 dolarů za 1000 metrů krychlových. Večer gigant oznámil, že jednání zkrachovala a on od čtvrtečního rána přestane plyn Ukrajině dodávat.

Ruská agentura Interfax informovala s odvoláním na zdroj v Naftogazu, že ukrajinský prezident Viktor Juščenko nařídil Naftogazu, aby jednání skončil a vrátil se do Kyjeva. Informaci ale nikdo další nepotvrdil.

Ukrajina dluží Rusku peníze za surovinu a nesouhlasí s vysokými cenami, které si Gazprom stanovuje. V době, kdy byly vztahy obou zemí lepší, odebírala Ukrajina plyn za nižší částky. Letos byla platba za tisíc krychlových metrů 179 dolarů, což je o více než polovinu méně, než kolik platí ostatní zákazníci. Od ledna Gazprom podle premiéra Vladimíra Putina nabídl cenu 250 dolarů, což Ukrajina odmítla. Nevadí jí ani tak suma samotná ale zachování výše tranzitních poplatků, které by cenu vyhnaly až na 380 dolarů.

Hrozí výpadek i Evropě, tvrdí Naftogaz

Ukrajinský energetický podnik Naftogaz prý Gazpromu poslal dopis, ve kterém hrozí, že v případě, že by Gazprom dodávky zastavil, by mohl omezit dodávky plynu do Evropy, jako se už v minulých letech stalo.Ukrajinský ministr energetiky ale existenci takového dokumentu popřel.

Přes ukrajinské plynovody proudí do Evropy 25 procent spotřeby této suroviny. Ukrajina v minulých letech, kdy jí Rusko dodávky zastavilo, odebírala plyn, který byl určený pro jiné státy a množství, které proudilo mimo jiné i do ČR, značně omezila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám