Hlavní obsah

Divize americké automobilky GM dostala od vlády miliardy dolarů

Společnost GMAC, která je finanční divizí největší americké automobilky General Motors, získá finanční pomoc od americké vlády v objemu šesti miliard dolarů (113,4 miliardy Kč). Oznámilo to v noci na úterý ministerstvo financí. Akce je součástí vládních záchranných opatření, která mají zmírnit dopad úvěrové krize na americkou ekonomiku.

Článek

Ministerstvo upřesnilo, že koupí za pět miliard dolarů prioritní akcie GMAC s dividendou osm procent. Vláda také poskytne miliardu eur automobilce General Motors na nákup dalšího majetku GMAC a podporu její reorganizace na bankovní holding. Nové finance mají zajistit solventnost divize, která je důležitá pro přežití největší americké automobilky GM.

Vláda 19. prosince slíbila GM a Chrysleru poskytnout nouzové úvěry v objemu 17,4 miliardy dolarů, aby je zachránila před bankrotem. Ten by způsobil ztrátu stovek tisíc pracovních míst a dále tak prohloubil problémy americké ekonomiky. Z této částky je 13,4 miliardy dolarů určeno pro GM.

Centrální banka USA (Fed) minulý týden souhlasila, aby se GMAC přeměnila na bankovní holding. GMAC tak získala přístup k vládnímu programu finanční podpory bank, který jí pomůže odvrátit hrozící bankrot, napsaly agentury AP a Reuters.

Vlastníky GMAC jsou automobilka GM a z větší části soukromý investiční fond Cerberus. Úvěrová krize znamenala pro GMAC výrazné zvýšení nákladů na úvěry. Hodnota řady aktiv GMAC prudce klesla a za posledních pět čtvrtletí firma utrpěla ztrátu 7,9 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám