Hlavní obsah

Češi věří ekonomice nejméně za devět let

Novinky, toh
PRAHA

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v závěru roku rapidně klesla. Vyhlídky pro hospodářství jsou podle Čechů nejhorší za posledních devět let. Oproti prosinci loňského roku se indikátor důvěry v ekonomiku souhrnně snížil o 27,3 bodu, důvěra podnikatelů je nižší dokonce o 31,2 bodu a spotřebitelů o 11,7 bodu. Vyplývá to z úterních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Nálada podnikatelů i spotřebitelů směřuje jednoznačně stále k horšímu. Důvěra v průmysl již téměř atakuje rekordně nízké úrovně roku 1999, kdy česká ekonomika začala teprve pozvolna dostávat z recese,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Nejčerněji situaci vidí zaměstnanci v průmyslu. Podle statistiků pro příští tři měsíce očekávají respondenti zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti.

„Náladu v průmyslových firmách táhne jednoznačně dolů zhoršující se stav zahraničních ekonomik, na nichž je český průmysl bytostně závislý. Vzhledem k tomu, že u zahraniční poptávky není zatím ani náznak obratu k lepšímu, můžeme čekat, že důvěra v průmyslu půjde ještě dolů a nejspíše zdolá i historické minimum z března 1999,“ dodal Dufek.

Jen o něco málo odlišná je situace ve stavebnictví, kde se vyhlídky pro českou ekonomiku oproti listopadu nepatrně zvýšily, ale hůře však dopadlo hodnocení celkové poptávky. Kvůli tomu zaměstnanci ve stavebnictví očekávají méně zakázek a také propouštění.

Příliš růžově nevidí situaci do příštích měsíců ani zaměstnanci v obchodu či ve vybraných odvětvích služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám