Hlavní obsah

Korea chce v ČR stavět jaderné elektrárny

Právo, Martin Procházka

V České republice, která v současnosti vyrábí asi třetinu elektrické energie z jaderných zdrojů a podle odborníků se v dlouhodobém horizontu bez jádra neobejde, má zájem investovat do výstavby nových jaderných bloků i Jižní Korea. V Česku by korejské firmy chtěly mimo jiné nabídnout jaderné reaktory vlastní výroby.

Článek

„O spolupráci s Českou vládou a energetickými společnostmi ohledně jaderných elektráren máme velký zájem,“ řekl Právu šéf oddělení zahraničního obchodu pro zámořské oblasti společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) Jung Young-eek.

„V Česku se debata na toto téma teprve rozbíhá, jde zejména o další rozhodnutí o dostavbě Temelína. O zájmu korejské strany víme a každopádně budou mít korejské společnosti možnost se veřejné soutěže na dostavbu elektrárny zúčastnit,“ řekl Právu mluvčí energetické skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Státem ovládaná KHNP v Jižní Koreji provozuje jaderné a vodní elektrárny o celkovém výkonu 18 252 megawattů.

Šestí na světě

V Koreji je v provozu celkem 20 jaderných reaktorů s instalovaným výkonem 17 716 megawattů. Korea je tak z hlediska výroby elektřiny z jádra na šestém místě na světě za Spojenými státy, Francií, Japonskem, Ruskem a Německem.

Korea v současné době vyrábí dva typy vlastních jaderných reaktorů. Jedná se o OPR1000 reaktory o výkonu 1000 MW s předpokládanou dobou provozu 40 let a APR1400 reaktory s instalovaným výkonem 1400 MW, které by měly vyrábět energii až 60 let.

První jaderná elektrárna v Jižní Koreji zahájila provoz v roce 1978, tedy o sedm let dříve než české Dukovany. V současnosti je v Jižní Koreji ve výstavbě 8 reaktorů, které by měly začít dodávat elektřinu do sítě v letech 2010 až 201.

Reklama

Výběr článků

Načítám