Hlavní obsah

Miliardy na záchranu bank jsou zatím k ničemu

Novinky, CNN, toh

"Zřídili jsme speciální výbor, který na peníze dohlíží," odpověděla jedna z největších amerických bank na dotaz, jak naložila s miliardami od státu. USA schválily na podzim pomoc ve výši 700 miliard dolarů. První desítky miliard dolarů dostaly největší a krizí nejvíce zasažené banky. Z jejich vyjádření však vyplývá, že s penězi nic konkrétního nedělají. V úterý o tom informovala CNN.

Článek

Novináři kontaktovali Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo či Bank of America. Jde o největší finanční domy ve Spojených státech. Ze schváleného balíku 700 miliard dolarů na podporu ekonomiky dostaly jednotlivé instituce desítky miliard. Jak a zda peníze bankám pomáhají, zatím není jasné.

"Peníze jsme použili na zlepšení našeho kapitálu a abychom vytvořili výhodné půjčky," zazněla neurčitá odpověď z Bank of America. Banka dodala, že podrobnosti o tom, jak s penězi naložila zveřejní ve své čtvrtletní zprávě o hospodaření společnosti.

Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo obdržely od státu všechny dohromady 75 miliard dolarů. Poslední jmenovaná společnost uvedla, že zatím nemůže poskytnout podrobnosti o hospodaření. Zveřejní je taktéž ve své čtvrtletní zprávě, zároveň dodala, že má v úmyslu pomoci lidem, kterým hrozí konfiskace majetku.

O něco rafinovanější odpověď si připravila Citigroup. Ta prý mimo jiné vytvořila speciální komisi, která dohlíží na přidělené peníze.

Kritici: Lidé, kteří potíže způsobili, v bankách sedí dál

Vágní odpovědi bankovních obrů v době, kdy se země podle některých údajů již přes rok potýká s recesí, způsobily v USA pozdvižení.

"Jeden ze základních problémů záchranného programu je, že zodpovědní lidé, kteří za problémy stojí, nikdy nebyli předvoláni do Kongresu, aby vysvětlili, co udělali či měli udělat,“ shrnul dojmy řady kritiků pomoci Thaddeus McCotter z Michiganu, který ve Sněmovně reprezentantů zastupuje republikány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám