Hlavní obsah

Putin: Éra laciného plynu končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský premiér Vladimir Putin v úterý prohlásil, že prudký růst nákladů na těžbu a přepravu zemního plynu nevyhnutelně povede k citelnému zvýšení světových cen. Éra laciného plynu je u konce, řekl Putin na úvod moskevské schůzky ministrů zemí vyvážejících plyn, která má vést k vytvoření mezivládní organizace exportérů.

Foto: Alexander Natuskin, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

"Stávající naleziště se postupně vyčerpávají a perspektivní zásoby jsou převážně vzdáleny od hlavních míst spotřeby. Náklady na průzkum, těžbu a dopravu plynu se nevyhnutelně zvyšují. Ruské investice na těžbu v regionech jako Jamalský poloostrov či severní pobřeží a vytvoření infrastruktury pro přepravu plynu se počítají na desítky miliard dolarů. Prudce rostou náklady... Znamená to, že bez ohledu na krizi ve světových financích a ekonomice a pokles cen, éra laciných energetických zdrojů, včetně laciného plynu, končí," prohlásil Putin.

Jako sídlo sekretariátu mezivládní organizace exportérů plynu Putin nabídl Petrohrad s tím, že by ruská strana hradila veškeré náklady. Katar však navrhl jako sídlo svou metropoli Dauhá.

Podle ruských pořadatelů se zasedání fóra zemí vyvážejících plyn účastní ministři z Alžírska, Bolívie, Venezuely, Egypta, Íránu, Kataru, Libye, Rovníkové Guineje a Trinadu a Tobaga. Jako pozorovatel je přítomen i zástupce Norska.

Podle Putina by fórum exportérů mělo "hájit zájmy vývozců plynu na mezinárodní scéně, vyjadřovat dohodnuté stanovisko členů k nejdůležitějším otázkám plynárenského trhu."

Rusko opakovaně popírá, že by usilovalo o zřízení plynárenského kartelu jako obdoby organizace vývozců ropy OPEC. Prý to vylučuje i mechanismus, kdy se ceny plynu odvíjejí od cen ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám