Hlavní obsah

V Česku prudce stoupl prodej pašovaných cigaret

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

S letošním dramatickým zdražením tabákových výrobků se v Česku prodává stále více pašovaných cigaret a těch, které pocházejí z nelegální výroby. Kuřáci tak na krabičce ušetří i desítky korun, doplácí na to ale státní rozpočet nižšími daňovými příjmy.

Článek

"Nezdaněných cigaret v posledních měsících velmi přibylo. Masově se teď prodávají zejména na severu Čech a Moravy. Například v oblasti Českého Těšína je pašovaná nebo dovezená turisty už každá třetí cigareta,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Sdružení tabákových výrobců o tomto problému jednalo s Generálním ředitelstvím cel, jež slíbilo, že celníci ještě zintenzívní kontroly v příhraničí, kde se prodej pašovaných cigaret rozšířil nejvíce.

"Daňové úniky jsou opravdu značné. Vždyť třeba krabička cigaret Classic stojí na Ukrajině v přepočtu 5,50 Kč, ale mafiáni ji v České republice pokoutně prodávají za dvacetikorunu. Náš stát tak na daních přichází minimálně o 40 korun na krabičku,“ upozorňuje Provazník.

Přitom do jediného kamiónu se vejde zhruba deset miliónu cigaret. A protože jedna cigareta je v ČR zdaněna zhruba dvěma korunami, vydělají pašeráci při úspěšném přejezdu tohoto kamiónu přes hranice jen na spotřební dani 20 miliónů korun. To už jim samozřejmě stojí za riziko.

Kuřáci přecházejí na levnější značky

Skokové zvýšení spotřební daně zdražilo letos v ČR cigarety v průměru o osm korun na krabičku. Mnozí kuřáci proto opustili své oblíbené značky a přešli na ty levnější. Nejnižší cenový segment cigaret se tak na celkovém prodeji podílí už 56 procenty, téměř o desetinu více než před rokem.

"Konkurenční boj přiměl výrobce reagovat na přesun poptávky zavedením nových cigaretových značek v cenové kategorii 50 až 59 korun. Zatímco ještě v roce 2005 si za tyto peníze bylo možné v ČR koupit marlbora či davidoffky, dnes tyto kvalitní cigarety stojí přes osmdesát korun, což je pro mnohé kuřáky příliš,“ konstatoval Provazník.

Další cenový skok zřejmě až v roce 2014

Celkový odbyt cigaret se v ČR přes jejich prudké zdražení snížil za uplynulý rok pouze o jediné procento. I letos se jich tedy prodá přes 23 miliard kusů. Výrobcům a dovozcům tabákových výrobků však přechod kuřáků na nejnižší cenový segment výrazně snižuje tržby.

Pro kuřáky i tabákové firmy je dobrou zprávou, že v příštím roce se spotřební daň na tabákové výrobky v ČR nezmění.

Platná evropská směrnice stanovuje minimální výši spotřební daně u všech cigaret, prodávaných v Evropské unii, na 64 eur z 1000 kusů. V Česku ale tato daň nyní v přepočtu činí již 76 eur. Je tedy mnohem vyšší, než EU požaduje.

Evropská komise ovšem letos v červenci přišla s návrhem nové směrnice, podle níž by se mělo od roku 2014 daňové minimum zvednout na 90 eur. Pokud nová směrnice projde, podraží v roce 2014 v ČR cigarety ve srovnání s dneškem o dalších deset korun.

Debata o tomto návrhu Evropské komise bude probíhat v roce 2009 právě za českého předsednictví EU. Výrobci cigaret doufají, že dojde k rozumnému kompromisu, aby další cenový růst nebyl tak prudký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám