Hlavní obsah

New York přijde o milióny dolarů kvůli zrušení odměn Goldman Sachs

Sedm nejvyšších manažerů bankovní skupiny Goldman Sachs se vzdalo odměn a stát New York kvůli tomu přijde na daních o milióny dolarů. Guvernér státu David Paterson v noci na sobotu uvedl, že to bude 178 miliónů dolarů (3,4 miliardy Kč). Podle rozpočtového odboru státu je ale tato suma spíše odhadem ztráty příjmů, které se měly danit, než ušlou daní.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Případ Goldman Sachs jen podtrhl, jak provázaný je osud New Yorku s tokem financí na Wall Street. K tomu, že by se manažeři problémových bank z Wall Street měli vzdát bonusů, je vyzval státní zástupce New Yorku Andrew Cuomo. Týká se to zejména těch bank, do nichž stát nalil miliardy dolarů, aby se nepoložily.

Jeffrey Gordon z rozpočtového odboru New Yorku uvedl oficiální odhad, že letos za celý rok klesnou odměny na Wall Street na 27,2 miliardy dolarů. Loni dosáhly kolem 50 miliard.

Finanční služby jsou oporou ekonomiky New Yorku a zpravidla mezi lednem a březnem vytvářejí 30 procent daňových příjmů státu. Na první čtvrtletí každého roku připadá vysoký podíl těchto daní proto, že v tuto dobu vyplácejí společnosti zaměstnancům lví podíl bonusů.

Odměn za letošní rok se v Goldman Sachs vzdalo sedm lidí včetně generálního ředitele Lloyda Blankfeina. Za 139 let existence podniku je to poprvé, kdy budou vrcholní manažeři skupiny bez odměn, napsaly agentury Reuters a AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám