Hlavní obsah

Americké automobilky se dočkají spásy, dostanou miliardy

Novinky, toh
WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush přinesl v pátek spásnou zprávu pro automobilky Chrysler a General Motors. Vláda odhlasovala pomoc ve výši až 17,4 miliardy dolarů, což je více než 325 miliard korun.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush se zasazoval o pomoc pro automobilky.

Článek

Prezident v pátečním projevu uvedl, že společnosti dostanou 13,4 miliardy dolarů v podobě krátkodobých úvěrů, přičemž jim slíbil další čtyři miliardy dolarů, pokud se pomoc ukáže jako efektivní.

Peníze americká vláda vezme ze schváleného balíku sedmi set miliard dolarů pro banky. Přes 13 miliard dolarů by společnostem mělo stačit na udržení výroby do konce března.

Společnosti v uplynulých týdnech o pomoc několikrát žádaly, doposud však neúspěšně. Firmy uvedly, že pokud jim nebude pomoženo, hrozí jim bankrot.

:.  Chrysler zastaví výrobu na měsíc. Zdroj: Reuters/Stream.cz

V současné krizi je automobilový sektor zasažen po celém světě. Veškeré automobilky musí pozastavovat výrobu či propouštět.

Odpůrce pomoci americkým automobilkám tvrdí, že se firmy do problémů z velké části dostaly samy. Jejich výrobní náklady jsou vyšší než například u konkurenčních evropskýcha asijských společností a jejich auta mají velkou spotřebu.

Další z třetice problematických společností - Ford - prý má zatím dostatek peněz na udržení výroby. Požadoval ale záruku, že pokud by se dostal do problémů, bude také mít k dispozici pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám