Hlavní obsah

Prezident Klaus podepsal zákony o rozpočtu a daňových změnách

– PRAHA • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Novinky o tom informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Sněmovna ho schválila 10. prosince. Klaus dnes také podepsal novelu o daňových změnách, kterou schválili senátoři ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Zákon na začátku prosince podpořili i čtyři přeběhlí poslanci z ČSSD Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Hlasovaly pro něj i dvě nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková a ruku zvedli také nezařazení poslanci z ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel. Pro rozpočet byl i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Opozice návrh kritizovala především proto, že je schodek příliš nízký. S číslem 38,1 miliardy se počítá v případě, že růst HDP bude vyšší než tři procenta. To je ale málo pravděpodobné. ČNB a ministerstvo financí přiznávají, že růst bude nižší.

Klaus podepsal i další zákony 

Prezident v pátek připojil svůj podpis i pod další důležité zákony. Od Nového roku tak začnou platit novely zákonů o daních z příjmů, z nemovitostí a o dani dědické a darovací. Sazba daně z příjmů fyzických osob, která měla podle platného zákona klesnout příští rok na 12,5 procenta, bude zachována na současných 15 procentech. Výměnou budou sníženy odvody na sociální pojištění o 1,5 procenta. Pokud by změna nebyla schválena, řada lidí by kvůli snížení daňových slev v konečném součtu odvedla ze svých příjmů státu více než letos.

Prezident souhlasil rovněž i s tím, aby povinnost platit daň z nemovitosti měli nově také majitelé novostaveb. Od darovacích daní budou napříště osvobozeny například dary na veřejně prospěšné účely. Osvobozeny od daně z převodu pak budou převody nemovitostí do vlastnictví státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám