Hlavní obsah

Pokud neprojde pomoc automobilkám, chce Bush řízený bankrot

Právo, Novinky, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Vláda USA by se během pátku měla rozhodnout, zda dá automobilkám GM a Chrysler úvěr a pomůže jim před bankrotem. Firmy by měly dostat část z 700 miliard dolarů určených původně na záchranu finančních institucí. Pokud by pomoc neprošla, dává Bílý dům přednost řízenému kolapsu automobilek.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Továrna Chrysleru v Michiganu

Článek

Bushova administrativa chce předejít chaotickému kolapsu amerických automobilek, což by vedlo ke ztrátě mnoha pracovních míst. "Obávám se neřízeného bankrotu a toho, co by to mohlo na trhu způsobit," řekl Bush. Současně má ale strach, že peníze poskytnuté automobilkám by mohly skončit na špatném místě.

Automobilky potřebují nejméně 14 miliard dolarů, aby mohly fungovat alespoň do března. Slibují restrukturalizační plány, vláda si ale chce vymínit, že bude využití peněz kontrolovat a pokud neudou použity podle plánů, vezme je zpět.

Chrysler zastaví kvůli krizi na měsíc výrobu

Bílý dům vzal v úvahu i středeční zprávu automobilky Chrysler. Ta kvůli odbytovým potížím uzavře od pátku nejméně na jeden měsíc všech svých třicet závodů, které má v Severní Americe. Výrobu kvůli slabé poptávce omezují také konkurenti General Motors a Ford Motor.

Z trojice automobilek je na tom nejlépe Ford, ten bezprostředně nepotřebuje peníze, chce jen záruku v případě, že se jeho situace zhorší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám