Hlavní obsah

ČNB vybízí ke snižování úroků, banky na to neslyší

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské banky své klienty příliš nepotěší. Většina Novinkami oslovených finančních domů zatím neplánuje snížit úrokové sazby u úvěru. Přitom Česká národní banka (ČNB) jim středečním snížením sazeb změnu umožnila. Změny připravila pouze Raiffeisenbank. Změny zatím neplánuje Komerční banka, Česká spořitelna, Hypoteční banka ani ČSOB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

Oslovené banky jsou na vážkách, prý musí situaci na trhu teprve vyhodnotit. „Zatím to analyzujeme. Jestli na snižování sazeb ČNB budeme reagovat, tak v řádech týdnů,“ řekl Novinkám mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Zároveň dodal, že banka sazby neměnila, ani když ČNB úroky snížila na začátku listopadu.

Centrální banka se snaží trhu pomoci

ČNB totiž svoji hlavní úrokovou sazbu, která je klíčová pro určování výše úroků u komerčních bank, během uplynulých dvou měsíců snížila o 1,25 procentního bodu na 2,25 procenta.

České banky by tak mohly klientům slevit ze svých služeb. V současné krizi, kdy se developerské projekty pozastavují a poptávka po nových bytech spadla o třicet procent, finanční domy snížení úroků spíše oddalují.

Česká spořitelna také uvedla, že situaci analyzuje. Pokud by prý k nějaké změně došlo, bylo by to nejspíš v lednu příštího roku. Zatím je však předčasné spekulovat, o kolik a zda vůbec to bude.

Komerční banka sazby snížila na konci listopadu, tedy několik týdnů poté, co ČNB sazby razantně snížila o 0,75 procentního bodu. „S platností od konce listopadu jsme snížili úroky u hypoték u fixací na dva roky až deset a 15 let o 0,4 procentního bodu. Pro tyto fixace nyní platí shodná úroková sazba od 5,19 procenta ročně,“ uvedla mluvčí KB Monika Klucová.

Zároveň dodala, že také nevylučuje přiměřenou reakci na středeční zásah ČNB. I Hypoteční banka potvrdila, že změny zatím nechystá.

Jediná banka reagovala ihned

Pouze Raiffeisenbank ihned po zprávě z centrální banky sazby snížila. „Raiffeisenbank v nejbližších dnech sníží sazby některých úvěrů s krátkodobou fixací o půl procentního bodu, například u hypotéky s jednoletou fixací,“ uvedl mluvčí peněžního ústavu Tomáš Kofroň.

Banka také sníží sazby na termínovaných vkladech s výpovědní lhůtou do šesti měsíců o půl procentního bodu. Sazby na spořících vkladech, včetně eKonta Plus, kde banka sazby nezměnila více než půl roku, se od ledna sníží o půl až jeden procentní bod. „Záleží na dalším vývoji do konce tohoto roku,“ uzavřel Kofroň.

Reklama

Výběr článků

Načítám