Hlavní obsah

Kofola dostala další pokutu od antimonopolního úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Společnost Kofola dostala pokutu téměř 12 miliónů korun od antimonopolního úřadu (ÚOHS). Už v létě jí úřad vyměřil sankci 13,5 miliónu za určování cen, nynější pokutu 11,836 miliónu korun firma dostala za procesní porušení zákona. Sankce zatím není pravomocná, firma se může odvolat.

Článek

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nápojů ve střední Evropě. Vedle nejznámějšího stejnojmenného nápoje Kofola dodává na trh sirupy Jupí, vodu Rajec, Top Topic či RC Colu; nedávno získala značku Vinea. Loni dosáhly její tržby 4,4 miliardy korun.

Pokutu 13,5 miliónu korun dostala společnost za to, že v letech 2001 až 2008 určovala distributorským firmám, za kolik mají její výrobky nabízet. Omezila tak konkurenci. V případě Kofoly úřad zcela poprvé použil nový systém správního řízení, takzvané narovnání. Firma, která s úřadem od počátku spolupracuje, k porušení zákona se přizná, zaváže se, že chyby okamžitě napraví a vzdá se možnosti odvolání, může dostat nižší pokutu než za normálních okolností.

V případě Kofoly to bylo snížení zhruba o polovinu. Přesto společnost zaplatí téměř stejně vysokou částku jako v létě za procesní porušení zákona, pravděpodobně ve stejném řízení, v němž dostala sankci přes 13 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám