Hlavní obsah

ČEZ postaví na Slovensku jadernou elektrárnu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Společnost ČEZ postaví v Jaslovských Bohunicích novou jadernou elektrárnu. Jak informoval slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek, ČEZ se stal po výběru z deseti kandidátů strategickým partnerem slovenské vlády pro výstavbu jaderné elektrárny.

Článek

"ČEZ nám vyšel jako nejvhodnější firma pro tuto realizaci. Do konce května 2009 bude založený společný podnik, který zrealizuje výstavbu," řekl Jahnátek. Stát bude v projektu vlastnit 51 procent a ČEZ 49 procent. Stavba by měla stát 4 až 6 miliard euro. V roce 2010 bude předložena studie a výstavba bude zahájena v roce 2014.

Slovensko provozuje jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích a v Mochovcích. V roce 2007 vyrobily jaderné elektrárny 55 % veškeré vyrobené elektrické energie na Slovensku. Koncem roku 2008 však odstaví druhý blok starší jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Slovensko se k tomu zavázalo v přístupových jednáních s Evropskou unií. Země bude muset po odstavení Jaslovských Bohunic elektrickou energii dovážet.

Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že jeho země si ponechá možnost, aby v případě přetrvávající globální finanční krize mohla být činnost jaderné elektrárny V1 oživena.

Premiér označil za důležité, že italská společnost Enel zahájila dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. Projekt si vyžádá náklady ve výši 2,78 miliardy euro. První dva bloky jaderné elektrárny Mochovce dodají elektrickou energii do sítě už od roku 1998 a 1999. Na plnou kapacitu výroby ve všech čtyřech blocích by měla elektrárna naběhnout od roku 2012 až 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám