Hlavní obsah

Odbory: Železnici, autobusy i MHD po 12. lednu ochromí stávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř všechna odvětví dopravy zasáhne krátce po 12. lednu časově neohraničená stávka. Dohodli se na tom ve středu zástupci dopravních odborů, přesný termín upřesní počátkem ledna. Protest má být reakcí na plány ministerstva financí, které chce zrušit daňové zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů. Stávka ochromí především železnici a pražskou MHD.

Článek

Jak uvedl mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček, chystaná stávka bude jednou z největších, jakou Česká republika pamatuje. Vedle vlaků nebudou zřejmě jezdit meziměstské autobusy a zastaví se MHD ve velkých městech, včetně pražského metra. "Ke stávce vyzveme zaměstnance i dalších odvětví, neboť se to týká všech," řekl Poláček.

Podle odborů nyní může protest odvrátit jedině jasný příslib ministra financí a vlády, že se benefity, zejména režijní jízdenky a stravenky, danit nebudou. Ministr financí Miroslav Kalousek si však za svými návrhy stojí.

"Prodavačka v řeznictví taky nemá ten salám zadarmo. A když ho od svého zaměstnavatele dostane zadarmo, tak je to příjem a musí ho zdanit," popsal Kalousek svůj postoj ke zdaňování režijních výhod. Zdůraznil, že podobné výhody jsou diskriminační vůči těm, kteří je nemají.

Nový zákon o dani z příjmu existuje zatím pouze v podobě věcného záměru, nejdříve by mohl začít platit v roce 2010. Jde o součást vládní reformy veřejných financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám