Hlavní obsah

USA srazily úroky téměř na nulu, snaží se zvrátit recesi

– WASHINGTON

Základní úroková sazba je ve Spojených státech na nejnižší úrovni od roku 1954, kdy se změny sazeb začaly dokumentovat. Centrální banka (Fed) je snížila na 0-0,25 procenta. Zasedala kvůli tomu dva dny. Závěry setkání jsou znepokojivé a ukazují, že „hospodářská aktivita bude nadále oslabovat“.

Článek

Od listopadu 2007, kdy byly úrokové sazby na 5,25 procenta došlo ke strmému pádu, který se nyní zastavil téměř na dně.

Analytici finančních trhů většinou očekávali, že Fed sníží sazbu jen na 0,5 procenta a spíše oznámí některé nestandardní kroky. Fed v úterý snížil cílovou úroveň pro sazbu "na federální fondy", tedy na jednodenní úvěry na mezibankovním trhu. Tato sazba ovlivňuje všechny ostatní úvěrové náklady v ekonomice a jejich snížení by podle bankéřů mělo podpořit ekonomickou aktivitu.

"Je to vysoce neortodoxní a kreativní krok," řekl v první reakci agentuře Reuters Michael Woolfolk z Bank of New York-Mellon. Podle něj nyní, kdy už sazby nelze snižovat, nastoupí ze strany Fedu takzvané kvantitativní uvolňování, tedy v podstatě přímé zvyšování množství peněz v oběhu. Svou roli sehraje i pomoc vlády v řádu stovek miliard korun.

Za rok spadly sazby o pět procentních bodů

Fed se snaží snižováním úroků zmírnit recesi, která americkou ekonomiku sužuje už celý rok. Od listopadu 2007 se základní sazba snížila o 4,25 procentního bodu na jedno procento.

Pondělní údaje o listopadovém propadu průmyslové výroby a úterní nová rekordní minima trhu bydlení ukázaly prohlubování recese a podtrhly nutnost dalších zásahů. Navíc se prohlubují deflační tendence, kdy spotřebitelské ceny v listopadu klesly rekordním tempem 1,7 procenta. Ekonomové čekají ve čtvrtém čtvrtletí hluboký pokles ekonomiky, někteří až o šest procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám