Hlavní obsah

Fiat na měsíc zavře továrny, o nová auta není zájem

ŘÍM

Italská automobilka Fiat na měsíc přerušila výrobu. O automobily není na trhu zájem a společnost jich má nazbyt. Linky se znovu spustí v polovině ledna. Doma zůstane 50 000 zaměstnanců.

Článek

Fiat v listopadu prodal 94 600 aut, což je o 25 procent méně než ve stejný měsíc loni. Od ledna do listopadu se prodej propadl o 5,6 procenta.

S podobnými problémy se potýkají automobilky po celém světě, trh je přesycen, lidé auta kupují méně a zájem mají spíše o menší vozy. Kvůli dopadům ekonomické krize také dávají stále častěji přednost ojetým vozům.

Výrobu v prosinci a lednu zastaví i mladoboleslavská Škoda Auto. Až do června bude mít pracovní týden čtyři dny, každý pátek budou zaměstnanci doma. I škodovka trpí sníženou poptávkou po autech.

Ještě hůře jsou na tom americké automobilky, které nutně potřebují pomoc od vlády. Žádaly 34 miliardy dolarů, úřady byly ochotny jednat o 14 miliardách, Senát sumu odmítl, Bílý dům ale uvažuje o tom, že by automobilky dostaly část peněz, které jsou určeny pro pomoc bankám a finančním institucím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám