Hlavní obsah

Mzdy v českém autoprůmyslu jsou větší než na Slovensku či v Maďarsku

Zaměstnanci českých automobilek a jejich dodavatelů mají výrazně vyšší platy než jejich kolegové v Maďarsku a nepatrně více než Slováci. V průměru berou tuzemští pracovníci automobilového průmyslu v běžných profesích zhruba 21.500 korun. Vyplývá to z kontinuálního průzkumu mezd a platů společnosti Merces.cz.

Foto: Henry Romeo , Reuters

Článek

Nejvyšší plat mají v českých automobilkách procesní inženýři (33 722 Kč), následují technologové (26 919 Kč), inženýři údržby (24 376 Kč) a přijímací technici (22 477 Kč). Naopak nejméně si vydělají automechanici (19 221 Kč), operátoři strojů a zařízení (19 123 Kč) a opraváři (19 104 korun).

Nejvyšší mzdy berou zaměstnanci automobilek a jejich dodavatelů v Praze a Středočeském kraji, a to přes 25 500 korun. Nejnižší mzdy jsou v Olomouckém a Zlínském kraji, kolem 20 000 Kč. "V průběhu roku byly nízké mzdy také na severu Moravy, ale vzhledem k dokončení fabriky (Hyundai) v Nošovicích už v průměru rostou," uvedl jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Ovšem hned za hranicemi jsou lidé v automobilovém průmyslu placeni hůře. Například na Slovensku jsou to automobilky v Bratislavském, Trnavském a Žilinském kraji. "V prvních dvou jsou mzdy výrazně nejvyšší, ale například v Žilinském či Nitranském kraji mají lidé v odvětí automobilek v přepočtu kolem 17 000 Kč. Stejná mzda platí zároveň pro průměr automobilového sektoru celého Maďarska," dodal Jakuš.

Reklama

Výběr článků

Načítám