Hlavní obsah

Budvar zabránil Američanům zaregistrovat celoevropský BUD

– BRUSEL
Právo, Petr Pokorný

Budějovický Budvar zabránil americkému pivovarnickému koncernu Anheuser-Busch (AB) zaregistrovat si na území Evropské unie ochrannou známku BUD. Budvar tuto známku sám užívá a pokud by se dostala jako takzvaná komunitární, tedy platná ve všech členských státech EU, do rukou Američanů, musel by ji českobudějovický pivovar z těchto zemí stáhnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Soud prvního stupně v Lucemburku v úterý zrušil rozhodnutí Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM), kterým byly zaregistrovány komunitární ochranné známky BUD pro společnost Anheuser-Busch,“ informoval Právo mluvčí Budvaru Petr Samec. Proti přihláškám těchto známek ze strany AB podal Budvar už v minulosti námitky. OHIM je ale zamítl. Následovala žaloba Budvaru proti OHIM.

V žalobě se Budějovický Budvar domáhal zrušení rozhodnutí o registraci komunitárních ochranných známek BUD. Soud prvního stupně argumenty uznal a rozhodnutí OHIM o registraci ochranných známek zrušil.

„Soud uznal naše argumenty a zrušil registrace komunitárních ochranných známek BUD. Rozhodnutí soudu posiluje známkoprávní pozici Budějovického Budvaru v zemích Evropské unie,“ uvedl Samec, podle něhož se toto rozhodnutí posiluje právní stabilitu pro rozvoj obchodních aktivit Budvaru v jednotlivých členských státech.

Dva měsíce na odvolání

„Pokud by byly komunitární ochranné známky BUD registrovány, mohlo by to v budoucnu zvýšit počet sporů vedených na území jednotlivých členských států unie. V některých zemích je totiž označení BUD chráněno jako zeměpisné označení nebo ochranná známka ve prospěch Budějovického Budvaru,“ konstatovala právní zástupkyně Budvaru Helena Lejtnarová.

Proti verdiktu lucemburského soudu se může Anheuser Busch do dvou měsíců odvolat.

eský pivovar v Budějovicích, které němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export. Práva na značku Budweiser a Bud má Budvar podle listu Wall Street Journal ve 28 evropských a 37 dalších zemích, zatímco Anheuser prodává své pivo pod značkou Budweiser v 16 zemích a pod značkou Bud v 15.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám