Hlavní obsah

Nemocnice jsou těžce zadlužené, tvrdí Rath

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) a jeho předchůdcem Petrem Bendlem (ODS) pokračuje dlouhodobý spor o středočeské krajské nemocnice, jimiž jsou nemocnice v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami.

Foto: Petr Horník, Právo

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Bývalý hejtman Bendl se podle Ratha jen holedbal, že nemocnice jsou v dobrém stavu.

„Na nemocnici v Mladé Boleslavi váznou čtyři úvěry v celkové výši 120 miliónů, kolínská nemocnice je zadlužena částkou 173 miliónů korun, Kladno má úvěr skoro miliardu, Příbram skoro tři čtvrtě miliardy, kde je navíc úrok 6,7 procenta. Celkem to je tedy dluh zhruba 2,2 miliardy za vysokých úrokových sazeb,“ vypočítávalv pondělí na zastupitelstvu kraje Rath a uváděl další příklady špatného hospodaření středočeských nemocnic.

„Je normální koupit za X desítek miliónů kobaltový ozařovač, který teď leží v bednách a nikdo ho nevyužívá a není ho kam dát? Tohle jsou neuvěřitelné věci a doklady o hospodaření krajských nemocnic. Jejich hospodaření se kamuflovalo a jsem zvědav, jak to budete na státním zastupitelství, pane exhejtmane, vysvětlovat,“ řekl Rath.

Bendl se kritizovat nenechal

Bendl se ovšem nenechal kritizovat a pustil se do svého rivala se stejnou vervou. „Lžete tady, když říkáte, že jsem něco utajil o zadlužení nemocnic. Toto krajské zastupitelstvo odsouhlasilo úvěr pro nemocnice s tím, že kraj bude garantovat 85 procent splátek. Nikdo nic netajil, schválili to zastupitelé včetně sociální demokracie,“ uvedl Bendl a hájil investování a modernizaci pěti středočeských nemocnic.

„Můžete říkat cokoli, ale tak zadlužené nemocnice jako jsou dnes, to svět neviděl, realita je úděsná,“ namítal Rath.

Noví ředitelé nemocnic ovšem tak radikální nejsou. Peníze z úvěru utrácí nyní příbramská nemocnice na stavbu dvou nových budov a proti této dostavbě nic nenamítal ani Rathem vedenou krajskou radou dosazený nový ředitel nemocnice Stanislav Holobrada.

Stejně tak nový mladoboleslavský ředitel Josef Langr uvedl, že nemocnici přebírá v dobrém stavu a na plánech o dostavbě minulého vedení, které Rath nechal odvolat, nehodlá nic zásadního měnit. Plány na dostavbu se naopak výrazně mění v kladenské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath se Bendlovi omlouvat nemusí, rozhodl soud

Nynější hejtman Středočeského kraje David Rath se nemusí omlouvat svému předchůdci Petru Bendlovi za tři roky staré výroky naznačující, že chtěl rozkrást...

Výběr článků

Načítám