Hlavní obsah

Stát bude na Slovensku garantovat část úvěru

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Stát a hlavní komerční banky působící na Slovensku připraví do 15.ledna 2009 produkt, který ulehčí i v čase finanční krize přístup podnikatelů k úvěrům. Oznámil to premiér Robert Fico po pondělním jednání s představiteli komerčních bank.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Do projektu vstoupilo 11 komerčních bank, Eximbanka a Slovenská záruční a rozvojová banka. "Pokud podnikatelský subjekt žádající o úvěr nebude splňovat kritéria, která požaduje banka, může požádat o garanci stát. Do jaké výše garance půjdeme, je věcí jednání, ale každý z nás musí nést určité riziko," uvedl Fico. Premiér odmítl možnost, že stát převezme veškeré riziko.

Stát má i v současnosti určité mechanismy, jak zaručit úvěr, ale nový projekt by měl odstranit přebytečnou byrokracii. Žadatel by nemusel oslovit Eximbanku nebo záruční banku, záruku by vyřídil přímo v komerční bance, v níž o úvěr požádá. "Pro nás je prioritou, aby slovenská ekonomika v roce 2009 rostla, a proto je důležité, aby podnikatelé měli přístup k úvěrům," dodal Fico.

Předseda slovenské vlády v uplynulých dnech kritizoval komerční banky, že zpřísnily podmínky na poskytování úvěrů pro malé a střední podnikatele. Občané Slovenska přitom vložili za poslední dva měsíce do bank přes 50 miliard slovenských korun, protože je to před vstupem Slovenska do eurozóny od 1. 1. 2009 nejvýhodnější. Vklady ve slovenských korunách totiž banky automaticky a bez poplatků změní od tohoto data na euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám