Hlavní obsah

Státní dluh klesl, každý Čech dluží 90 tisíc

– PRAHA

Státní dluh České republiky ve třetím čtvrtletí klesl o 7,8 miliardy korun. Na konci září činil 925,5 miliardy korun, zatímco v závěru prvního pololetí byl 933,3 miliardy korun, oznámilo v pondělí ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 90 000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Vnitřní zadlužení státu se ve třetím čtvrtletí snížilo o 16,3 miliardy na 746 miliard korun na konci září. Zahraniční dluh státu naopak vzrostl o 8,5 miliardy korun na 179,5 miliardy korun. Meziročně objem státního dluhu narostl o téměř 83 miliard korun.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Do konce příštího roku by měl podle plánů ministerstva překročit státní dluh jeden bilión korun. Ministerstvo financí si chce půjčit v příštím roce maximálně 148,4 miliardy korun, letos pak úřad počítá se 179,7 miliardy korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2009, kterou MF zveřejnilo počátkem prosince. V roce 2007 si vláda půjčila 145,2 miliardy korun.

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný (vládní) dluh. Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám