Hlavní obsah

Německé koncerny se zavážou k nepropouštění v příštím roce

Německé průmyslové velkokoncerny se hodlají zavázat, že v příštím roce nepřistoupí k propouštění svých zaměstnanců z provozních důvodů. Oznámili to v Berlíně zástupci vybraných velkých podniků po setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou, ministry spolkové vlády a zástupci odborů a ekonomických expertů.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Schůzku německá kancléřka sezvala kvůli nutnosti posouzení stavu ekonomiky v době vážné finanční a hospodářské krize. Měly být připraveny různé scénáře pro případ, že by se ekonomická situace ještě zhoršila.

Zástupci klíčových podniků naznačili, že chtějí využít opatření vlády a možnosti vyplácení odměn za zkrácený pracovní úvazek, a zabránit tak škrtání pracovních míst.

Německý ministr financí Peer Steinbrück německé ekonomice přislíbil další injekce ve formě dodatečných investic do infrastruktury. Z pověření kancléřky Merkelové prý má být rovněž nalezen způsob, jak obnovit důvěru mezi bankami a rozhýbat poskytování úvěrů. Těch nesmí mít firmy nedostatek, zdůraznil ministr. Rovněž mají být provedena určitá opatření na pracovním trhu, aby bylo krizí ohroženo pokud možno co nejméně pracovních míst.

Už před schůzkou Merkelová prohlásila, že Německo v nejbližší době zřejmě nepřijme žádný další program na podporu ekonomiky a nejprve vyčká na hodnocení současného stavu hospodářství. Německý ministr hospodářství Michael Glos však po více než sedmihodinových konzultacích řekl, že rozhodnutí o případné další pomoci ekonomice by mělo padnout koncem ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám