Hlavní obsah

Česko o svátcích opět zavalí davy turistů, peníze už ale utrácet nechtějí

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Jana Hanušková

Zájem zahraničních turistů o Česko je tradičně nejvyšší o vánočních svátcích a na Silvestra. Také letos jich do Česka přijede přibližně stejný počet jako vloni – kolem 150 tisíc. Utratí ale mnohem méně peněz než v předchozích letech.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

„Podle aktuálního průzkumu naší asociace mezi podnikateli by se měly příjmy ze zahraničního cestovního ruchu v silvestrovském týdnu pohybovat maximálně kolem osmi miliard korun. To by znamenalo proti loňsku pokles o dvacet procent,“ říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) s tím, že dlouhodobě klesá především počet západních turistů.

„Nahrazují je turisté z Východu, jako jsou Poláci, Rusové nebo Slováci, kteří samozřejmě nemají tolik peněz,“ dodává Okamura.

Bohatá klientela podle něj dnes nemá důvod k nám jezdit. Odrazuje ji nejen silný kurz české koruny, ale také to, že většina z nich už v hlavním městě byla a další místa v republice jim nedokážou nic zajímavého nabídnout. Proto i v současnosti třetina zahraničních turistů svůj pobyt směřuje pouze do Prahy.

Na odliv zákazníků ochotných utratit za pohostinství víc peněz si stěžuje i Petr Jindrák z vyhlášené Středověké krčmy ve východních Čechách v Dětenicích: „Zájem bohatých Rusů o návštěvy u nás poklesl asi tak o polovinu stejně jako o vánoční večírky našich firem. Naštěstí během víkendů, kdy máme hlavní program, je pořád plno,“ říká ředitel podniku, kde mimo jiné hosté jedí rukama a číšníci obsluhují v dobových kostýmech.

Ceny nahoru nejdou

Podle mluvčího AČCKA bylo nepsaným pravidlem, že především restaurace v centru Prahy v období od 20. prosince do 6. ledna každý rok zdražovaly až o dvacet procent, ceny na Silvestra pak byly i několikanásobně vyšší. „Letos bude zvýšení cen většinou jen přechodné, nejspíš jen v poslední dny roku. Další zdražení si už nikdo nemůže dovolit,“ tvrdí Okamura.

K úpravám cen musel sáhnout i hotel Radisson SAS Alcron v blízkosti pražského Václavského náměstí. „Přes vánoční svátky a na Silvestra k nám jezdí turisté hlavně z Ruska, Řecka, Španělska a Velké Británie. Ani jim se ale finanční krize nevyhnula a my jsme se tomu museli přizpůsobit. Připravili jsme pro ně speciální cenové nabídky,“ řekla Právu Martina Pavlíková, mluvčí hotelu s tím, že o Vánocích k nim rok od roku míří víc Pražanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám