Hlavní obsah

První blok Temelína začal po čtyřech a půl měsících opět vyrábět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Energetici v sobotu odpoledne po čtyřech a půl měsících připojili opět k rozvodné síti první blok Temelína. Reaktor obsluha odstavila koncem července kvůli pravidelné obměně čtvrtiny paliva. Plného výkonu má první blok dosáhnout v úterý.

Foto: Archiv, Právo

Článek

"Blok jsme připojili v 15:32 při výkonu reaktoru 50 procent. Postupně budeme zvyšovat na osmdesátiprocentní výkon, při němž jsou v plánu další energetické testy," uvedl Václav Brom z oddělení komunikace elektrárny.

Plánované dvouapůlměsíční přerušení výroby prodloužily technické potíže. Při opětovném spouštění se na jednom z rotorů turbíny poškodila lopatka a dalších části třetího oběžného kola. Rotor museli technici demontovat a odvézt k opravě do výrobního závodu Škody Power v Plzni. Kvůli tomu blok nevyráběl dalších osm týdnů. Do sítě po tu dobu dodával jen druhý blok.

Jihočeská elektrárna tak nedosáhne letošní plánované výroby, která měla být rekordní. Energetici chtěli dodat 13,6 terawatthodin (TWh) elektřiny, nejvíc od roku 2000, kdy mladší ze dvou českých atomových elektráren spustila první blok. Zatím ale elektrárna vyprodukovala 11,3 TWh. Loni největší energetický zdroj v Česku dodal do sítě 12,26 MWh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám