Hlavní obsah

Bílý dům chce pro automobily část peněz určených pro banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát v pátek zablokoval plán na pomoc trojici ohrožených automobilek, GM, Fordu a Chrysleru. Automobilky měly dostat 14 miliard dolarů. Bílý dům v reakci na to uvedl, že plán ještě není úplně mrtvý, automobilky by mohly dostat část peněz určených na záchranu bank.

Článek

Detroitské automobilky jsou pro ekonomiku USA podle prezidentského úřadu příliš významné na to, aby je mohl nechat zkrachovat. Proto je nutné jim pomoci. Peníze by šly z částky 700 miliard dolarů, kterou USA vyčlenily na pomoc finančním institucím.

Senát řekl ne

Kongres pomoc automobilkám podmínil mnoha změnami. Chtěl, aby Ford, GM a Chrysler vyráběly s podobnými náklady jako americké pobočky asijských automobilek Honda a Toyota.

Automobilky proto připravily plán, který počítal se snížením benefitů na úroveň zaměstnanců v pobočkách asijských automobilek, S tím ale nesouhlasily odbory, chtěly výhody, jako je zdravotní péče pro členy rodiny nebo penzijní pojištění snížit nejdříve v roce 2011. Celkové hodinové náklady amerických producentů představují 69 dolarů, zatímco v případě japonských podniků dosahují 48 dolarů.

GM omezí výrobu o 250 000 aut

Trojice slibovala orientaci na ekologičtější modely, šetření, nakonec jí to ale nebylo nic platné. Republikáni pomoc v Senátu zablokovali. Automobilkám přitom hrozí pád, protože dluží miliardy dolarů.

Automobilka GM už oznámila, že v prvním čtvrtletí příštího roku vyrobí o 250 000 vozů méně. Přeruší výrobu ve 20 továrnách v USA, Kanadě a Mexiku. Společnost ve třetím čtvrtletí prodělala 2,5 miliardy dolar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám