Hlavní obsah

Libra už stojí téměř stejně jako euro, Británie je stále levnější

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země s pověstí nejdražšího státu v Evropě - Velká Británie - je pro Čechy opět o něco levnější. Může za to výrazně oslabující libra. Vůči české měně totiž během letošního roku ztratila přes šest korun. Její aktuální kurz opět atakuje 29korunovou hranici. V některých směnárnách je kurz libry a eura téměř vyrovnaný.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

To výrazně zlevňuje nejen nakupování na ostrovech, ale například i jazykové pobyty.

„Začátkem listopadu jsme obchodovali libru za více než 31 korun. Na přelomu listopadu a prosince se zdálo, že se kurz ustálí kolem 29,50 Kč/GBP, ale v tomto týdnu si koruna připsala další zisky a dnes jsme zrealizovali obchod za 28,97 Kč/GBP,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Jak připomněla BBC, libra vůči euru atakovala historická minima. To se zároveň odráží i na obchodování s regionálními měnami. Proto koruna opět zpevňuje. Během letošního roku je to již podruhé, kdy se dostala na hranici 29 korun za libru.

Poprvé to bylo v létě, kdy česká měna zdolávala jeden rekord za druhým, a to proti euru i dolaru.

:. Vývoj kurzu koruny vůči libře během roku 2008. Graf: ČNB

Ekonomové varují, že za propadem libry je zejména tvrdý úder blížící se recese. Tamní centrální banka Bank of England kvůli tomu již před několika dny snížila úrokové sazby na nejnižší úroveň od roku 1951.

„Ještě v červenci minulého roku byla libra úročena 5,75 procenta. Postupným uvolňováním měnových podmínek jsme se dostali až na dnešní dvě procenta a zdá se, že není všem dnům konec,“ dodal Volf.

Ti, co vyrazí na ostrovy na Vánoce či Silvestr, rozhodně neprodělají. Měna koruna by se totiž mohla dostat i pod 29 korun za libru.

„Avšak z fundamentálního pohledu nemá koruna pro takto silné pozice opodstatnění. Je pravděpodobné, že se do konce roku libra částečně vzpamatuje a nalezne půdu pod nohama a vrátí se zpět k hranici 29,50 Kč/GBP,“ uzavřel analytik společnosti Citco.

Reklama

Výběr článků

Načítám