Hlavní obsah

Krize zasáhla již i tuzemský průmysl a stavebnictví

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Průmysl a stavebnictví v říjnu prudce zbrzdily a meziročně poklesly o několik procent. Jejich výsledky jen potvrzují reálné dopady globální krize. Stavební výroba se meziročně snížila o 1,1 procenta, průmyslová výroba pak dokonce o 7,6 procenta. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

„Recese v sektoru průmyslové výroby tak již dorazila do Čech. Naše výhledy totiž ukazují, že klesat by měla průmyslová výroba za celé čtvrté čtvrtletí letošního roku i po převážnou většinu roku 2009,“ komentoval čerstvá data analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj se průmyslu nedaří kvůli recesi v eurozóně a dramatickému snížení zahraniční poptávky po českých exportech.

Statistici k tomu dodali, že tržby z průmyslové činnosti se meziročně reálně snížily o 7,9 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 24,2 procenta. 

„Jde o nejhorší výsledek od roku 2002. Za poklesem výroby stojí především automobilový průmysl, který vykázal téměř patnáctiprocentní propad,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Klesá i počet stavebních povolení

Podle ČSÚ vydaly stavební úřady za říjen meziročně o 3,4 procenta stavebních povolení méně. Celkem jich bylo 10 840. Hodnota staveb přesáhla 35 miliard korun, což je dokonce o 7,1 procenta více než loni.

„Vývoj stavební produkce i nadále ovlivňoval růst inženýrského stavitelství na nové výstavbě finančně nákladných staveb dopravní infrastruktury včetně jejich oprav a údržby. U pozemního stavitelství naopak pokračoval pokles produkce jak u nové výstavby, tak i na opravách a údržbě,“ vysvětlil úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám